15. zasadnutie NRSNM v Bielom Blate

15. schôdza aktuálneho zloženia Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny

34
FOTO: Hlas ľudu

V stredu 26. júna v miestnostiach Slovenského matičného domu v Bielom Blate sa uskutočnila 15. schôdza aktuálneho zloženia Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny.


Prítomných členov NRSNM pred začiatkom zasadnutia uvítala predsedníčka MOMS Biele Blato Jarmila Hromčíková, ktorá predsedníčke NRSNM Dušanke Petrákovej udelila ďakovný list za podporu a spoluprácu pri výstavbe Slovenského matičného domu. Predsedníčka Petráková udelila Striebornú plaketu Miestnemu spoločenstvu Biele Blato, ktorú prijal predseda Rady MS Biele Blato Miroslav Markuš.

Na zasadnutí boli podané výročné správy štyroch výborov NR. Správy prezentovali predseda Výboru pre kultúru Alexander Bako, podpredsedníčka Výboru pre informovanie Drahoslava Čiefová, podpredsedníčka Výboru pre vzdelávanie Tatjana Bovdišová a predseda Výboru pre úradné používanie jazyka a písma Miroslav Jurica.

Osobitný bod sa týkal nového znenia Štatútu Ceny Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny a danú tému na zasadnutí zdôvodnila predsedníčka Dušanka Petráková. Cena NRSNM sa udeľuje jednotlivcovi a kolektívu za výnimočný prínos k zachovaniu, rozvoju a prezentácii národnostnej kultúry a identity a taktiež sa udeľujú tri plakety (bronzová, strieborná a zlatá) za prínos v oblastiach kultúry, vzdelávania, informovania a úradného používania jazyka a písma. Štatútom je určený aj spôsob navrhovania laureátov a spôsob udeľovania cien a plakiet.

Informáciu o Správe nezávislého revízora o vykonanej revízii príjmov a výdavkov NRSNM financovaných zo štátneho rozpočtu za rok 2023 podala tajomníčka Mária Poptešinová.

Pri bode 9 bolo schválených 30 rôznych rozhodnutí, ktoré vyniesla Výkonná rada NRSNM, a záverečným bodom zasadnutia pod bodom rôzne sa hovorilo o možnostiach prezentácie a afirmácie menších prostredí.

Po zasadnutí členovia NRSNM navštívili evanjelický kostol a etnodom v Bielom Blate.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde