52. Folklórny festival Tancuj, tancuj…

Prvá festivalová cena Vojlovičanom

335
FOTO: Hlas ľudu

Za krásneho počasia v sobotu 15. júna v Hložanoch prebiehal 52. Folklórny festival Tancuj, tancuj… K úspechu podujatia prispeli tak účastníci z našich slovenských prostredí, ako i hostia z krajiny a zo zahraničia, píše Hlas ľudu.

FOTO: Hlas ľudu

Aj tohto roku sa festivalový program začal koncertom speváckych skupín a ľudových orchestrov v tamojšom Dome kultúry. Slávnostne ho otvorila Anna Speváková, úradujúca riaditeľka Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov, jedného zo spoluorganizátorov festivalu. Ďalšími spoluorganizátormi boli aj tohto roku NRSNM, Miestne spoločenstvo Hložany, KOS Jednota v Hložanoch a Obec Báčsky Petrovec.

Koncert moderovala Andrea Miháľová a vystúpilo na ňom až 30 speváckych skupín, z čoho 4 boli hosťujúce (Ilok, Radoš, Ostojićevo) a jedna skupina sa predstavila revuálne (Binguľa). Súťažili i dva orchestre (Stará Pazova a Nový Sad). Porote a divákom sa predstavili spevácke skupiny z Kovačice, Kysáča, Lugu, Vojlovice, Báčskeho Petrovca, Šídu, z Padiny, Hložian, Jánošíka, Pivnice, Erdevíka, Nového Sadu, Aradáča a z Hajdušice. V porote, ktorá hodnotila výkon speváckych skupín a orchestrov, tentoraz boli Milina Sklabinská, Zuzana Špringeľová-Đukićová a Rastislav Struhár. Ľudový odev aj účastníkov v tejto časti festivalu hodnotil Patrik Rago.

FOTO: Hlas ľudu

Po tomto koncerte nasledovalo slávnostné defilé účastníkov z centra Hložian do amfiteátra, kde sa konal i otvárací ceremoniál a vzápätí dva koncerty tanečných skupín – popoludňajší a večerný. Tieto koncerty moderovali Elena Vršková a Rastislav Labát a autorkou všetkých textov pre moderátorov je Katarína Melegová-Melichová.

V slávnostnom ceremoniáli auditórium najprv oslovil Michal Hataľa st., predseda Organizačno-správnej rady festivalu, potom sa festivalovému obecenstvu prihovorili Stanislav Srnka, predseda Rady MS Hložany, Dušanka Petráková, predsedníčka NRSNM, a Jasna Šprochová, predsedníčka Obce Báčsky Petrovec.

Verejne boli pozdravení aj ďalší hostia z domova a zo zahraničia. Vo svojom príhovore festival otvorila predsedníčka Jasna Šprochová, a potom symbolicky i traja členovia minuloročného víťazného festivalového súboru – SKUS Pivnica z Pivnice: Dijana Pudelková, Valentína Kadlíková a Dávid Šuster. Umeleckú časť otváracieho ceremoniálu mala na starosti Danica Vŕbová a v nej sa podľa regiónov predstavili na javisku všetci účastníci za spevu sólistov Adama Vladimíra Stupavského (Báčka), Anny Kukučkovej-Jašovej (Sriem) a Martiny Zríniovej-Berzovej (Banát), a potom i všetky hosťujúce súbory.

Symbolicky festival otvorili folkloristi z Pivnice

Po vztýčení festivalovej vlajky sviatok folklóru pokračoval tancom. Výkony tanečníkov hodnotili členovia odbornej poroty v zložení: Anna Medveďová, Zdenka Bobáčeková a Milorad Lonjić. V prvom koncerte tanečných skupín vystúpili Pivničania (staršia skupina), Lužania (seniori), Padinčania (mladšia skupina zo Slnečnice), Hložančania (staršia skupina), Kovačičania (seniori), Kysáčania (seniori) a hostia s chorvátskymi a bunevskými tancami z Toraku a Subotice.

V druhom koncerte tanečných skupín vystúpili: Kulpínčania (seniorská tanečná skupina), Erdevíčania (folklórny súbor), Petrovčania (miešaná tanečná skupina), Vojlovičania (folklórny súbor), Pivničania (mladšia tanečná skupina), Pazovčania (folklórny súbor), Hložančania (mladšia tanečná skupina), Padinčania (staršia tanečná skupina), Kysáčania (mladšia tanečná skupina), Lužania (mládežnícka tanečná skupina) a Novosadčania (folklórny súbor).

Po ukončení výstupov našich folklórnych súborov nasledovala revuálna časť koncertu, v ktorej vystúpili hosťujúce súbory a speváci.

Výsledky 52. Folklórneho festivalu Tancuj, tancuj…

Najúspešnejšia ženská spevácka skupina Domu kultúry 3. októbra z Kovačice
SPEV
1. Kovačica, Dom kultúry 3. októbra – ženská spevácka skupina – umelecký vedúci/piesňový materiál vybral Pavel Tomáš st.

2. Hložany, KOS Jednota – mužská spevácka skupina – umelecký vedúci: Ivan Galamboš, piesňový materiál vybral Jaroslav Kriška

3. Vojlovica, SKOS Detvan – mužská spevácka skupina – umelecký vedúci/piesňový materiál vybral Vladimír Kolárik

Špeciálne ceny:

Šíd, SKUS Jednota – ženská spevácka skupina – umelecká vedúca/piesňový materiál vybrala Danica Vŕbová; nacvičila: Nataša Kolárová

Lug, KUS Mladosť – ženská spevácka skupina – umelecká vedúca/piesňový materiál vybrala Vera Bažaľová

Nový Sad, SKC P. J. Šafárika – ženská spevácka skupina – umelecká vedúca/piesňový materiál vybrala Tatiana Jašková

Ľudové orchstre

Prvá cena ľudovému orchestru SKUS hrdinu Janka Čmelíka zo Starej Pazovy
1. Stará Pazova, SKUS hrdinu Janka Čmelíka – Zmes slovenských ľudových piesní Čo sa stalo f tej Pazove; umelecký vedúci: Jaroslav Baláž a hudobná úprava: Igor Žolnaj

2. Nový Sad, SKC P. J. Šafárika – Zmes slovenských ľudových piesní Javoroví ľístok; umelecká vedúca: Tatiana Jašková

Tradičný ľudový odev

Padina, SKUS Slnečnica – staršia tanečná skupina
Vojlovica, SKOS Detvan – folklórny súbor
Hložany, KOS Jednota – mladšia tanečná skupina

Tanec

1. Vojlovica, SKOS Detvan – folklórny súbor – pôvodný tanec Tapantoše. Autor choreografie a umelecký vedúci Vladimír Kolárik

2. Hložany, KOS Jednota – mladšia tanečná skupina – štylizovaný tanec Vráť mi prasľičku. Autor choreografie a umelecký vedúci Jaroslav Kriška

3. Lug, KUS Mladosť – mládežnícka tanečná skupina – štylizovaný tanec Pod ľipami, na Krížňici. Autor choreografie a umelecký vedúci Pavel Pavlíni

Špeciálna cena:

Erdevík, SKOS Erdevík – Obyčaj: Aj sa vidám, ňaňa Mara. Autori choreografie: Lyduška Kolárová a kolektív

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde