U Muzeju vojvođanskih Slovaka digitalizacija umetničkih zbirki

Foto: Vojvodina Travel

BAČKI PETROVAC: Muzej vojvođanskih Slovaka ima tri zbirke – istorijsku, umetničku i etnološku. Godina koju je obeležila pandemija, iskorišćena je, kao i u drugim ustanovama kulture da se urade mnogi „zaostali” poslovi, tako su se ovde bavili revizijama zbirki.


Ove godine smo završili reviziju umetničke zbirke i sad znamo tačan broj predmeta koje posedujemo u zbirci, a takođe smo i angažovali stručne saradnike za obradu muzejskih predmeta i digitalizaciju – kaže direktorka Muzeja vojvođanskih Slovaka Anka Seč – Pinćir. – Imamo program, kao i svi muzeji u Srbiji, za digitalizaciju naših predmeta preko projektnog finansiranja Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i Ministarstva kulture, dobili smo novac za stručnu obradu predmeta, koji su sada dostupni široj javnosti na portalu kultura.rs.

Ona dodaje da su na portalu objedinjene sve ustanove kulture – muzeji, galerije, biblioteke, arhivi i druge ustanove, a vidljivost Muzeja vojvođanskih Slovaka im puno znači.

Mi imamo i naš sajt i Fejsbuk stranicu na kojima ljudi mogu da prate sve što radimo, kao što je na primer izložba Jana Bačura u Galeriji Zuske Medveđove, koja je u sklopu našeg Muzeja. To je bila prva izložba ove godine, održana u oktobru, uz manji broj posetilaca, kao i svuda. Reč je o naivnom slikaru iz Padine, a izložba je održana baš za njegov 83. rođendan – kaže direktorka Muzeja.

Foto: Sa otvaranja izložbe radova Jana Bačura / Dnevnik

Ovih dana u Galeriji je aktuelno 6. Bijenale slovačkih likovnih umetnika amatera. Manifestacija je osmišljena tako da jedne godine izlažu akademski slikari, a druge amateri iz cele Vojvodine. Izostalo je svečano otvaranje 18. decembra, ali na izložbi se mogu pogledati radovi 26 autora iz devet mesta, koji su poslali po dva rada, a izloženo je i više, tačno 58 radova.

Muzej je bio aktivan i u izdavačkoj delatnosti i upravo je u štampi zbornik radova sa 11. Likovnog savetovanja, koje je održano krajem prošle godine. Radovi su sakupljeni, prevedeni pa će zbornik o likovnoj kulturi i životu vojvođanskih Slovaka biti srpsko-slovački, dvojezičan.

[rev_slider alias=“slider-3″][/rev_slider]

 

Tema Likovnog savetovanja bila je 30 godina rada Galerije Zuske Medveđove, te su radovi i na tu temu. Zbornik će biti izuzetno koristan kako nama, tako i drugim kolegama, istoričarima umetnosti iz drugih ustanova kulture sa kojima imamo odličnu saradnju, sa istoričarima, te konzervatorima, posebno sa Muzejom Vojvodine iz kojeg ja dolazim, kao i sa lokalnom samoupravom, čija nam je podrška jako značajna – kaže Anka Seč – Pinćir.

Ona dodaje da je pedagoška služba Muzeja ove godine preko spoljne saradnice, održala radionicu za decu, uz pomoć čije je saradnje izdata i brošura za decu.

Brošura je interaktivna i to je malo literarno delo u kom se prepliću naši muzejski predmeti. Iz ovog prikaza deca mogu da nauče šta je kustos, galerija, depo, da upoznaju neke muzejske predmete ili slike Zuske Medveđove. Predviđena je za niže razrede osnovne škole, ali mogu i roditelji da čitaju sasvim maloj deci – kaže Anka Seč – Pinćir.

Direktorka Muzeja ističe da je bilo puno posla ove godine, a da ih je koronavirus sprečio samo u segmentu rada sa širom i većom publikom, kao što su koncerti i otvaranja izložbi.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde