Ako náhla zmena počasia vplýva na zdravie?

Kto by si mal dávať pozor

Foto: Canva

Akákoľvek zmena atmosferického tlaku, teploty a vlhkosti vzduchu môže mať škodlivý vplyv na zdravie, preto by ste sa mali vedieť chrániť a posilňovať imunitu.


Zmena počasia môže ovplyvniť zdravie jedincov, najmä tých citlivejších a tých, ktorí už majú chronické ochorenia. Preto je dôležité pripraviť sa a chrániť sa pred nepriaznivými poveternostnými vplyvmi.

Lekári uvádzajú, že pri výraznej zmene počasia prichádzajú ľudia do ambulancií najčastejšie s typickými príznakmi ako nevoľnosť, depresia, závraty, bolesti hlavy, migréna, vysoký či nízky krvný tlak, celková fyzická slabosť a nevysvetliteľná únava. Predpokladajú, že dôvodom sú častejšie pobyty v uzavretých priestoroch, kvôli ktorým sa znižuje schopnosť tela aklimatizovať sa.

Pri zmene počasia, najmä pri silnom vetre, sa v atmosfére vytvára viac kladných iónov, ktoré nepriaznivo pôsobia na organizmus.

Ľudia si všimnú časté zmeny nálady a podráždenosť. U chronických pacientov sa môže vyskytnúť zhoršenie. Symptómy sa objavujú 24 až 48 hodín pred zmenou počasia a môžu sa prejaviť asi deň alebo dva.

V týchto situáciách nie je vhodné siahať po domácej lekárni a náhodne užívať lieky, chronickí pacienti však musia pokračovať v pravidelnej terapii a v prípade, že im to nepomôže, môžu sa poradiť so svojím lekárom, píše 24 sata.hr.

Okrem toho odborníci odporúčajú ľuďom trpiacim alergiami užívať lieky včas, pretože by sa mohla zvýšiť hladina alergénov vo vzduchu. Informácie o koncentrácii peľu v ovzduší možno získať z rôznych aplikácií.

Náhle zmeny počasia ovplyvňujú kardiovaskulárne zdravie

Dramatické zmeny počasia navyše ovplyvňujú rôzne choroby. Vysoké teploty spôsobujú rozšírenie ciev, aby sa telo lepšie ochladzovalo termoreguláciou, prudké ochladenie zase vedie k náhlemu stiahnutiu a zúženiu ciev.

Lekári varujú, že to hrozí najmä ľuďom, ktorí majú problémy s vysokým krvným tlakom a už poškodené cievy sa takouto zmenou ďalej poškodzujú.

Pôsobia pri cukrovke a pľúcnych ochoreniach

Náhle prechladnutie postihuje okrem kardiakov najmä diabetikov, ktorí počas studeného počasia oveľa ťažšie kontrolujú hladinu cukru v krvi, ale postihuje aj ľudí s pľúcnymi problémami.

Pri chladnejšom počasí sa výraznejšie prejavujú bolesti hlavy a dutín, častejšie poruchy práce imunitného systému a sklon k prechladnutiu a infekciám, najmä ušným, v dôsledku zvýšenej vlhkosti vzduchu.

Vlhkosť v kombinácii so zmenami tlaku môže viesť aj k bolestiam kostí a kĺbov, a ak sa spolu so všetkými týmito poveternostnými vplyvmi objaví aj vietor, môže spôsobiť záchvaty migrény.

Keď sa vzduch ochladí, je ťažšie dýchať. Studený a suchý vzduch môže dráždiť dýchacie cesty a spôsobiť ďalšie nepohodlie u ľudí, ktorí už majú problémy s dýchaním v dôsledku astmy alebo chronickej obštrukčnej choroby pľúc. Radšej sa teda zahrejte a vyhýbajte sa cvičeniu či ťažkej fyzickej námahe vonku, alebo aspoň kým sa počasie neochladí.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde