Arsenije Knežević iz TŠ „9. maj“ među šest najboljih u Vojvodini

1060
Foto: BAP Vesti

BAČKA PALANKA: U četvrtak 27.08.2020. godine u 13 časova u Tehničkoj školi „9. maj“ svečano su uručene nagrade za konkurs OPENS-a „Poslovice – vanvremenske mudrosti“ učeniku četvrte godine Arseniju Kneževiću, njegovoj mentorki Mirjani Božajković, kao i Tehničkoj školi „9. maj“.


Omladinska prestonica kulture Novi Sad (OPENS) organizovala je konkurs pod nazovom „Poslovice – vanvremenske mudrosti“ sa ciljem da se učenici srednjih škola animiraju, podstaknu i povežu sa tradicijom i kulturom svoje zemlje na drugačiji i moderniji način.

Na konkurs je pristiglo 1024 rada iz 35 škola širom Vojvodine, a nagrađeno je šest radova. Preko dvadeset Bačkopalančana iz različitih škola poslalo je svoje radove na konkurs, međutim nagrada je pripala Arseniju Kneževiću koga je inspirisala narodna poslovica – Pametan polako ide, a brzo dođe.

Kako kaže naš nagrađeni srednjoškolac, ovaj konkurs mu je bio izazovan jer se ranije nije bavio pisanjem, ali mu je bilo interesantno što za promenu može da se bavi nečim kreativnim, nasuprot tehničkim stvarima koje ga okupiraju na svakodnevnom nivou.

Nagrađeni kandidati dobili su po 60.000 dinara, mentori po 30.000 dinara i škole nagrađenih po 30.000 dinara.

Arsenije Knežević i prof. Mirjana Božajković; Foto: BAP Vesti

Ono što je kreativniji deo nagrade jeste OPENS-ova inicijativa da se radovi nagrađenih iskoriste kao scenario za pravljenje animiranog filma koji bi trebalo da bude emitovan na Radio Televiziji Vojvodina sredinom novembra ove godine.

Arsenijeva mentorka, profesor srpskog jezika i književnosti u Tehničkoj školi „9. maj“, Mirjana Božajković kaže da, iako je tema narodnih poslovica slabo zastupljena i u osnovnim i u srednjim školama, zbog čega je učenicima nekim delom daleka, nepoznata, i nepravedno dosadna – učenici su ipak pokazali interesovanje za konkurs i to interesovanje se na kraju i isplatilo.

Ovakvi konkursi su važni da bi se mladi ljudi povezali sa narodnom tradicijom, književnošću i precima i da bi uvideli da je neophodno da poznajemo ono što je bilo pre nas, kako bismo razumeli i ovo što se dešava danas„, rekla je za BAP Vesti prof. Mirjana Božajković.

[rev_slider alias=“princeza“][/rev_slider]

 

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde