Bračni par iz Bačkog Petrovca otvorio onlajn prodavnicu u kojoj je sve domaće i ručno pravljeno

U predratnoj vili sagrađenoj između 1930. i 1940. godine, koja je nekada pripadala porodici Kiš, danas se nalazi sedište Komune

Foto: Nenad Blagojević

Dok sam prolazio Lenjinovom ulicom u Bačkom Petrovcu pored prikolice sa lubenicama iz koje su se prodavali poslednji ovogodišnji plodovi, ništa nije slutilo da odmah pored vrednih lubeničara na računarima nešto drugačiji posao radi devetoro mladih, vrednih digitalaca navodi autor portala Priče sa dušom.


U predratnoj vili sagrađenoj između 1930. i 1940. godine, koja je nekada pripadala porodici Kiš, danas se nalazi sedište Komune, jedne od najpopularnijih domaćih onlajn platformi.

Na sajtu www.komunamarket.rs prodaju se odeća i obuća, nakit i aksesoari, kozmetika, hrana i piće i sve ono što spada pod kategorije „kuća i stil“ i „bebe i deca“.

Sve što je u ponudi ovog portala napravili su 700 odabranih preduzetnika iz Srbije koji su prošli stroge kriterijume.

Glavni uslov je da je reč o ručno pravljenim proizvodima od prirodnih ili recikliranih materijala, da su domaći i slobodno mogu da dodam „ proizvodi sa dušom“.

Idejni tvorci Komune Ivana Ilić (36) i Kristian Haška (32) dočekali su me u svom malom mestu, prvo mi pokazavši znamenitosti Bačkog Petrovca, opštine udaljene oko 20 km od Novog Sada, u kojoj živi većinsko slovačko stanovništvo, a onda me ugostivši u prostorijama Komune.

„Sve je krenulo 2017. godine, kada sam preko sajta Etsy počela strancima da prodajem vintidž garderobu. Kako i privatno volim da kupujem kozmetiku, nakit i hranu sa alternativnih izvora i od domaćih proizvođača i umetnika, pomislila sam da bi bilo lepo da njihova ponuda bude objedinjena“, priča Ivana na početku Priče sa dušom.

„Sve više brendova sam pronalazila na Instagramu, što je bio znak da tržište postoji, ali su svi bili „razbacani“ na mrežama i prodaja je išla preko dopisivanja u inboksu. To mi se nije dopalo“, kaže Ivana.

Ona je ubrzo odlučila da tu originalnu ideju predstavi svom suprugu Kristianu, a on ju je podržao i uverio da treba da se upusti u nov projekat.

Već 2019. godine Ivana otvara Instagram profil, kreće sa okupljanjem ljubitelja ručnog rada i malih proizvođača, odnosno sa „gradnjom zajednice“.

U međuvremenu ovaj par pronalazi programera u Bačkom Petrovcu i već u jesen 2020. puštaju u rad prvu verziju platforme.

Iako naizgled mali projekat koji je nastao u malom vojvođanskom mestu sa ograničenim budžetom, ali uz ogromno znanje i upornost, Komuna je danas izuzetno posvećena platforma, kako kažu osnivači, po broju poseta odmah posle gigantskih Shoppstera i Ananasa, iza kojih stoje korporacije i desetostruko veća ulaganja.

„S obzirom na to da oboje imamo veliko prethodno iskustvo u nevladinom sektoru, želeli smo da napravimo nešto drugačije i da vođeni altruističkim motivima stvorimo lepu promenu u društvu. S jedne strane preplavljeni smo raznim „Temuima“, a s druge strane ono što je naše, domaće, iz Srbije, duboko je zakopano.“

„Hteli smo da napravimo mesto na kojem će kupci moći sve da pronađu, od garderobe do hrane“, rekli su mi Ivana i Kristian.

Kristian je odrastao u Kulpinu, a Ivana u Bačkom Petrovcu, gde je bila do svoje četvrte godine. Nakon toga provela je deset godina sa porodicom u Kanadi, a kao tinejdžerka vraća se u Srbiju, upisuje gimnaziju Jan Kolar u Bačkom Petrovcu i počinje da uči srpski jezik. Posle gimnazije studira marketing i komunikacije u Nitri i konačno, „za stalno“ dolazi u Srbiju 2012. godine.

Pošto u Novom Sadu nije bilo posla, ona odlazi u Beograd da radi, dok Kristian predaje kao asistent u Novom Sadu na Fakultetu tehničkih nauka. Tamo je prethodno doktorirao na smeru elektrotehnike, a tokom osnovnih i master studija bio je jedan od najboljih studenata tog fakulteta sa prosekom 10,00.

„Ivana je zadužena za strateški i kreativni deo u Komuni, a ja za operativni i tehnički. Iako smo na papirima oboje osnivači i direktori firme, još uvek radimo volonterski i ne primamo platu. Uprkos velikoj poseti i onlajn prodaji, sajt još uvek nije finansijski održiv. Ali, zahvaljujući našem anđelu investitoru koji je koosnivač ovog start-apa, uspeli smo da zaposlimo devetoro mladića i devojaka i da angažujemo još petoro spoljnih saradnika“, kaže Kristian.

„Naša opština je jedna od najmanjih u Srbiji, sa oko desetak hiljada stanovnika, ali ima sve što je potrebno za život.“

„Imamo i jednu od najcenjenijih gimnazija, blizu smo Novog Sada, pa kad se uželimo kulturnog i gradskog sadržaja za 20 minuta smo u gradu. Nas dvoje godinama negujemo misiju da zadržimo mlade ljude ovde i sada smo to uspeli sa kolegama koje rade u Komuni. Tražili smo mlade talentovane ljude koji imaju potencijal, koji su vredni i žele da uče, i našli smo ih“, kažu sagovornici Priča sa dušom.

Foto: Nenad Blagojević

„Ivana se vratila u Bački Petrovac iz Beograda, a ja iz Novog Sada jer smo videli koje su prednosti života u mestu koje volimo.“
„Ovde nam je porodica, svi nas poznaju, od pekara do prodavaca, a uz posao kojim se bavimo zaista možemo da živimo bilo gde. Imamo jaku želju da napravimo pozitivnu promenu za ljude i za celu zajednicu, a ovo je bila jedna od mogućnosti da damo priliku mladim ljudima koju inače ne bi imali u ovom okruženju.“

„Želja nam je da im pomognemo da se razvijaju i da ih pretvorimo u vrsne profesionalce u modernim oblastima, a u isto vreme da razvijamo i druge manje sredine, kroz pomoć proizvođačima koji preko nas prodaju svoje proizvode i tako promovišu i svoja mesta širom Srbije“, rekao je Kristian i ponovio da se na sajtu nalaze proizvodi 700 preduzetnika.

„Svi oni su ispunili naših sedam kriterijuma: da je reč o autentičnom proizvodu originalnog i relevantnog dizajna, da je napravljen od prirodnih ili recikliranih materijala i da je handmade, da proizvođač ima zanimljivu i jasno definisanu priču iza proizvoda, da ima dobru osnovu i viziju za dalji razvoj brenda, da je asortiman konzistentan i jasno definisan, da je prezentacija kvalitetna i da je proizvod iz Srbije“, otkrivaju mi ovi kreativci i dodaju da preprodaja tuđih proizvoda nije dozvoljena, kao i da svega 30 odsto prijavljenih proizvođača prođe selekciju.

Za publiku koja više voli uživo da vidi sve ono što nudi Komuna napravili su market koji više puta godišnje organizuju u centru Beograda, nedaleko od reke Save, na Sava promenadi, u okviru Weekend Bazzar Festa.

„Dobili smo poziv od organizatora da im pomognemo u okupljanju preduzetnika, pa smo prvi takav događaj organizovali 2022. godine, dok će u oktobru biti održan po dvadeseti put. Komuna market u Beogradu je ustvari živa verzija sajta“, rekao je Kristian i pozvao čitaoce Priča sa dušom da dođu na ovaj festival 12. i 13. oktobra 2024. godine.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde