Brži i sigurniji motorni put do Bačke Palanke na vidiku, sela će odahnuti od saobraćajne gužve

Dva velika projekta uskoro počinju da se realizuju, a tiču se Novog Sada i Bačke Palanke.

155

Uskoro se očekuje građevinska dozvola za most između Bačke Palanke i Neština, a čine se ubrzani koraci za gradnju zapadne obilaznicom oko Novog Sada. To će udahnuti novi život i olakšati transport kroz Novi Sad, Bački Petrovac, Bačku Palanku, Bač, a značiće puno i za brojna sela koja će imati pristup brzoj saobraćajnici. Osim toga, planira se obilaznica oko Temerina i druga saobraćajna traka do Bačkog Jarka.

Početkom priprema za izgradnju mosta preko Dunava između Petrovaradina i Kaća, postalo je izvesno da će u narednih nekoliko godina, prema najavama zvaničnika do 2025, Novi Sad rešiti tranzit na svom istočnom i južnom obodu i kroz izgradnju Fruškogorskog koridora. Na severnom rubu gradskog područja to je učinjeno izgradnjom režijskih saobraćajnica paralelno s auto-putem E-75, a da bi tranzit potupno zaobišao gradsko područje preostaje da se izgradi obilaznica oko zapadnih delova Novog Sada.

Motoput će prolaziti atarom Rumenke, kraj Veternika, Futoga, Gložana, Čelareva, i stizati do kružnog toka kod Bačke Palanke.

Putanja

Prema Prostornom planu Novog Sada, krovnom planskom dokumentu za gradsko područje, zapadna obilaznica bila bi zapravo izmenjena trasa dela državnog puta 1B-12 ili, narodski rečeno, puta Novi Sad – Bačka Palanka. Taj put bi se odvajao od postojećeg nešto pre Begeča, gledano iz pravca Bačke Palanke, i zatim severnim obodom gradske opštine zaobišao Begeč, Futog, Veternik, prošao između Sajlova i Rumenke, te preko novog mosta preko Kanala DTD izašao na servisne saobraćajnice duž auto-puta E-75.

Moto-put će prolaziti atarom Rumenke, kraj Veternika, Futoga, Gložana, Čelareva i stizati do kružnog toka kod Bačke Palanke.

Koridor buduće saobraćajnice planiran je od priključenja na saobraćajnicu u zoni petlje Sever, koja povezuje autoput E-75 sa Bulevarom Evrope i Rumenačkim putem u Novom Sadu

Koridor buduće saobraćajnice planiran je od priključenja na saobraćajnicu u zoni petlje Sever, koja povezuje auto-put E-75 sa Bulevarom Evrope i Rumenačkim putem u Novom Sadu, preko raskrsnice sa državnim putem IIA reda broj 111 na deonici Novi Sad – Rumenka i preko planiranih raskrsnica kojima je sa predmetnom saobraćajnicom potrebno povezati naselja Veternik, Rumenka, Futog, Gložan i Čelarevo, do raskrsnice sa državnim putem IB reda broj 12 na obilaznici oko Bačke Palanke koja ujedno predstavlja i kraj nove saobraćajnice.

Nova brza saobraćajnica do Bačke Palanke, sa četiri saobraćajne trake od po 3,5 metra, ići će od Novog Sada preko Rumenke, pored Veternika, Futoga, Begeča, Gložana i Čelareva. Planirano je da se novi put na raskrsnici kod Čelareva uključuje na postojeći državni put i buduću obilaznicu oko Bačke Palanke.

U planu je projektovanje benzinskih pumpi, mesta za punjenje vozila na električni pogon, odmorišta, parkirališta

Planirana brzina kretanja vozila biće 100 kilometara na čas. Nova saobraćajnica, biće najkraća i najbrža veza Bačke Palanke sa Novim Sadom i autoputem E-75, ali i najkraća veza Novog Sada sa Hrvatskom i alternativa postojećem državnom putu koji prolazi kroz centar Begeča, Futoga, Veternika i Novog Sada.

Očekivanja su da će novi put značajno unapredio život građana Bačke Palanke, i poboljšao privredni ambijent. Budući da nova saobraćajnica ne bi prolazila kroz centre naseljenih mesta, saobraćaj bi se odvijao brže i bezbednije, što građanima Bačke Palanke omogućava da lakše obavljaju svoje svakodnevne poslove. Istovremeno, nova saobraćajnica omogućiće učenicima i studentima iz Bačke Palanke da brže i bezbednije stignu do svojih škola i fakulteta u Novom Sadu i Beogradu. Brži saobraćaj i brža veza sa Hrvatskom i Evropskom unijom, predstavlja dobru osnovu za razvoj postojećih privrednih potencijala, ali i za privlačenje novih investitora i otvaranje novih fabrika i novih radnih mesta.

Četiri vozne trake

„Ova saobraćajnica trebalo bi da bude projektovana kao brza saobraćajnica (motoput), u skladu sa propisima. U planu je da ima četiri vozne trake od po 3,5 metara, četiri ivične trake od po pola metra, razdelnu traku od četiri metra i dve bankine od po metar i po. Planirana brzina kretanja vozila je 100 kilometara na čas”, kaže ministar građevine Goran Vesić.

JP „Putevi Srbije“ raspisali su javnu nabavku za izradu Plana detaljne regulacije i Idejnog projekta sa Studijom opravdanosti nove saobraćajnice. U planu je projektovanje benzinskih pumpi, mesta za punjenje vozila na električni pogon, odmorišta, parkirališta i drugih objekata. Predviđeno trajanje ugovora za ovaj posao je 18 meseci. Prethodno je u Pokrajinskoj vladi potpisan ugovor radi izrade plana detaljne regulacije idejnog rešenja i projekta, kao i pratećih studija i elaborata, za izgradnju saobraćajnice (obilaznice) Novi Sad – Veternik – Futog – Begeč – Gložan – Čelarevo – Bačka Palanka. Reč je o projektima vrednim 250 miliona dinara od čega je ovim ugovorom Pokrajinska vlada obezbedila 125 miliona dinara.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde