Čarobni običaji uoči Ivanjdana: Noćas se događa magija koja nestaje sa prvim sunčanim zracima

foto: Opanak

Običaji uoči Ivanjdana spadaju u najlepše u našoj narodnoj tradiciji…

Ivanjdan se može nazvati i Devojačkim praznikom jer je čitav niz rituala poveren devojkama. U mnogim našim krajevima, noć uoči Ivandana devojke pale ivandanjske vatre, beru cveće i trave, pevaju i pletu vence.

[rev_slider alias=“euro-af-salon-namestaja“][/rev_slider]

Devojke su palile s večeri živu vatru ili kres, a s vencima ivandanjskog cveća celu noć su igrale i pevale. Veruje se da devojke noć uoči Ivanjdana treba da odu na livade, upale vatru i beru cveće i travke od kojih će uplesti venac. Dok to čine, treba da pevaju pesme:

“Ja posejo lan, baš na Ivandan, karala me, karala Ivanova majka“ ili „Ivansko cveće, petrovsko, zečenim poljem cvetalo; Ivan je cveće nabrao, majci u krilo metao, a majka s krila na zemlju“.

U ranu zoru su se razilazile, a svaka je nosila ugarak iz vatre, a ispleten venac bi stavljala na vrh kapije. Sve se to radi u šali pa je devojački smeh i cika odžvanjao u noći. Postoji i verovanje da ove noći treba hvatati svice i nositi kući.

Verovali ili ne u ove stvari, treba da znate da se smatra da noć uoči Ivanjdana ima neobično jaku moć, naročito isceliteljsku, koja sa prvim zracima izlazećeg Sunca nestane.


Pročitajte još: Izložba kaktusa i sukulenata po drugi put u Paragama (VIDEO)

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde