Crna Gora – Opozicija srušila vlast posle trideset godina

962
Foto: Tanjug

PODGORICA – Crnogorska Državna izborna komisija (DIK) objavila preliminarne rezultate na osnovu 98,55 odsto obrađenog uzorka, prema kojima je Demokratska partija socijalista osvojila 35,12, a koalicija „Za budućnost Crne Gore“ 32,52 odsto glasova. Koalicija „Mir je naša nacija“ je osvojila 12,55 odsto, „Crno na bijelo“ 5,57, Socijaldemokrate 4,09, Bošnjačka stranka 3,81, SDP – Jaka Crna Gora 3,14, Albanska lista 1,61, a Albanska koalicija Jednoglasno 1,16 odsto. Hrvatska građanska inicijativa je osvojila 0,27, a Hrvatska reformska stranka 0,13 odsto glasova, i one, prema ovim rezultatima DIK-a, nisu prešle cenzus.


Krivokapić: Desila se sloboda, sve nacionalne stranke da nam priđu

Nosilac liste koalicije „Za budućnost Crne Gore“ Zdravko Krivokapić saopštio je kasno sinoć da su rezultati izbora takvi da opozicija sada ima 42 mandata u parlamentu, a dosadašnja vlast 39 poslaničkih mesta.

Krivokapić je istakao da je koalicija čiji je nosilac spremna da pruži ruku pomirenja svima, jer bez toga, kaže, nema bolje Crne Gore, i nudi da sve nacionalne stranke priđu pobedniku da zajedno grade budućost.

Takođe, pozvao je sve građane da ne izlaze na ulice, jer, kaže, ulica nije merilo pobede, te da ne nasedaju na moguće provokacije, već da pobedu proslave kod kuće, jer na nju ne sme da padne ni jedna mrlja.

„Desila se sloboda. Ko čeka, dočeka, nakon 31 godine apsolutne vlasti moralo se desti ovo. Činjenica je da ko udari na Boga i Svetog Vasilija, mora tako da prođe“, rekao je Krivokapić.

[rev_slider alias=“kasica-s-„][/rev_slider]

 

Kako je rekao, opozicija, prema sadašnjim rezultatima, ima 42 poslanika, koji će učiniti sve da Crna Gora ima bolju budućnost.

„Da pružimo ruku pomirenja, kao osnov našeg suživota. To nudimo svima, jer bez toga nema bolje Crne Gore. Nudimo da sve nacionalne stranke priđu pobedniku, ne zbog toga što želimo da imamo bilo koga sa nama, nego zato što ne možemo graditi Crnu Goru drugačije“, rekao je Krivokapić.

Kako je naveo, „moli i kumi“ sve građane da ostanu kod kuće i da ne nasedaju na moguće provokacije.

„Crna Gora je podeljena po svim šavovima, ako sada ne pružimo ruku pomirenja nećemo nikada. Nismo mi ti koji žele revanšizam, hrišćani se ne revanširaju, ali oni koji su odgovorni za ovo stanje beznađa, moraju da snose odgovornost“, rekao je Krivokapić.

Istakao je da Zakon o slobodi veroispovesti mora biti povučen, kako bi se krenulo u izradu pravičnijeg akta, koji će, kaže, naći pravu meru sekularne države.

Kao prva dva najvažnija zakona, koja će doneti buduća vlada, su Zakon o poreklu imovine i Zakon o lustraciji.

Krivokapić je istakao i da se zalaže za ekspertsku vladu, sa organičenim „rokom“ na dve-tri godine, jer bez nje, nema boljitka.

Apostrofirao je da Crna Gora mora naći izlaz iz duboke ekonomske krize.

„Vidimo se ujutru, kada počinje novi dan u slobodnoj Crnoj Gori“, rekao je Krivokapić.

Njegovo obraćanje u par navrata, članovi koalicije, prekidali su aplauzom i povicima „pobeda“.

Slavlje ispred hrama

Lider koalicije „Za budućnost Crne Gore“ Zdravko Krivokapić sinoć je posetio Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, gde ga je dočekao mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Foto: Zoran Mirković / Tanjug

Građani su se okupili ispred Hrama kako bi proslavili pobedu opozicije.

Bečić: Istoriju smo ispisali dostojanstveno – olovkom

Lider opozicione koalicije „Mir je naša nacija“ Aleksa Bečić poručio je sinoć da tri opozicione koalicione liste imaju većinu da formiraju novu crnogorsku vladu.

Prekidan skandiranjem „pobjeda, pobjeda“, Bečić je okupljenima poručio da Crna Gora više nije jedina zemlja na ovom svetu koja nikada nije smenila vlast na izborima.

„Crna Gora večeras piše istoriju, 30 godina smo čekali kada će ovaj čovek, poslednji diktator da ode… Koliko puta smo bili pokradeni, napadnuti i ponižavani, ali uvek smo se dizali, znali smo da istina nema alternativu“, poručio je Bečić.

Znali smo, kazao je, da je ovo pobednički put koji Crnu Goru vodi u zdravu i sigurnu budućnost u kojoj niko nikoga neće pitati koje si vere i nacije, u kojoj niko neće prstom taknuti ni jednu crkvu i ni jednu džamiju.

„Znao sam da ćemo da pobediti. Molim vas da pobedu slavite u svojim kućama i izbornim štabovima. Nećemo da pobeđujemo da bismo stvarali pobede, mi smo pobedili da bi sutra i njihovoj deci bilo bolje“, rekao je Bečić.

Dodao je da je ruka te koalicije ispružena i manjinskim partijama, jer, kazao je, one treba da budu deo svake vlasti.

„Hoćemo da ekonomski i moralno uzdignemo Crnu Goru jer ona ima sve potencijale, samo su joj bili potrebni ljudi čistih ruku, koji su imuni na korupciju, jer ovo je samo Bog dao ovakvu lepoticu“, rekao je Bečić i dodao da će Crna Gora biti Švajcarska na Balkanu.

A, zamislite koliko smo, kazao je, bili nezadovoljni.

„Pobedili smo smo olovkom u ruci, na najdostojanstveniji način koji pamti savremena istorija. Alal vam vera građani“, poručio je Bečić u više navrata čestitajući grđanima „slobodnu Crnu Goru“.

Đukanović priznao da na 90 osto nema većinu

Lider DPS-a Milo Đukanović obratio se građanima nešto iza ponoći i saopštio da su preliminarnii rezultati parlamentarnih izbora, na osnovu 90 odsto prebrojanih glasova, pokazali da ta stranka ima 30 mandata, a sa tradicionalnim partnerima – 40, jedan manje od potrebnih za tesnu većinu.

Foto: EPA-EFE / Toms Kalnins

On, međutim, poručuje da „borba za većinu još traje“, iako je, mimo broja mandata, jasno, po oceni posmatrača, da je na korak od poraza i kohabitacije, uprkos tome što, kako kaže, DPS pojedinačno ostaje najjača partija u Crnoj Gori.

Na osnovu 145. 000 prebrojanih glasova DPS je osvojio 30 mandata u Skupštini Crne Gore, rekao je Đukanović i dodao da sa tradicionalnim partnerima imaju 40 mandata.

Dodao je da rezultati još uvek pristižu i da je u ovom trenutku teško reći šta je potpuno pouzdana informacija.

„Dakle, borba za većinu poslaničkih mesta još uvek traje. Sačekaćemo I zvanične rezultate DIK I videti šta je naš konačni učinak“, rekao je Đukanović.

Istakao je, međutim, da ako se utvrdi da rezultati pokažu da neke druge partije imaju veću podršku, DPS će to ispoštovati.

„Respektovaćemo sve rezultate, ali ćemo sačekati zvanične rezultate DIK i ono sto se ustanovi kao izraz slobodne volje građana, a što predstvlja zakon koji će DPS poštovati“.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde