Čubrilo objavio prognozu do kraja maja i neće vam se svideti

Do kraja maja nema signala za stabilizaciju i jače otopljenje

112

U Srbiji je od juče na snazi upozorenje na olujnu košavu s najjačim udarima na jugu Banata (oko 28 m/s, odnosno oko 100 km/h). Slabljenje košave očekuje se u toku dana i tokom noći između petka i subote, a meteorolog amater Marko Čubrilo je u svojoj novoj prognozi otkrio šta nas čeka posle.


Uz postepeno otopljenje za vikend i do oko +30 stepeni Celzijusa. Drugi dan vikenda i cela naredna nedelja vrlo nestabilni uz pljuskove i lokalne nepogode, dok će od 21. maja biti i svežije, sumirao je Čubrilo u objavi na svojoj Facebook stranici, a dao je i detaljniju prognozu za naredne dane.

Prenosimo vam je u celosti.

„U petak više sunca, ali nad košavskim područjem još jači jugoistočni vetar koji bi trebao dostizati udare do oko 16m/, dok bi nad jugom i istokom Banata mogao imati udare i do oko 25m/s. U petak posle podne nad središnjim, a posebno severnim delovim regiona nestabilno uz lokalne grmljavinske pljuskove koje ponegde mogu doneti veliku količinu kiše i pojavu grada. Južni vetar u slabljenju, dok će košava takođe naglo oslabiti. Dnevni maksimum sličan onom i četvrtak.

U narednim danima

Za vikend još malo toplije, u subotu uglavnom suvo, dok bi u nedelju posle podne zbog približavanja novog fronta bilo nestabilno uz česte grmljavinske pljuskove i uslove za lokalne nepogode, posebno nad brdsko-planinskim i severnim delom regiona. U subotu maksimum od +18 do +27, a u nedelju do oko +14 na zapadu gde će osvežiti do oko +31 lokalno na istoku regiona.

U ponedeljak malo svežije uz ređe pljuskove i maksimum od +17 do +25 stepeni Celzijusa, dok bi od utorka pa sve do narednog vikenda trebalo biti nestabilno uz česte grmljavinske pljuskove i pojavu lokalnih vremenskih nepogoda. Od 21.05. svežije uz maksimume od +14 do +24 stepena Celzijusa.

Količinu padavina je tokom toplog dela godine teška za predviđanje zbog toga što se najveći deo taloga izlučuje iz kumulonimbusnih oblačnih sistema koji su jako vertikalno razvijeni (visina im može biti na oko 14km), dok su horizontalno vrlo slabo razvijeni i često zahvataju manje od 1km do 3km gde su padavine jake, dok one naglo slabe prema periferiji oblaka. Trenutno nad delovima koje sam označio ECMWF do naredne srede simulira od 40mm do oko 150mm toga, ali će u realnosti gotovo sigurno biti odstupanja od trenutno predpostavljene šeme.

Naredna 2 dana vetroviti, posebno u košavskom području gde su mogući udari košave od oko 25m/s, što je dovoljno za oštećenje krovova kuća, plastenika, staklenika, voćarskih kultura gde može biti kidanje grana ili čupanja loše ukorenjenih stabala. Vetar naglo slabi u petak uveče. Do kraja maja nema signala za stabilizaciju i jače otopljenje“, navodi Čubrilo i napominje da su „izneti podaci i procene rezultat njegove obrade i tumačenja numeričkih modela, za zvanične informacije pratite državne prognostičke zavode“.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde