Da li je protest prosvetara Bačke Palanke borba sa vetrenjačama?

Današnjem protestu i obustavi rada za sad se nisu pridružile sve škole u našoj opštini! Zašto?

140

Izvršni odbor Sindikata prosvetnih radnika Bačka Palanka u petak, 10. maja 2024. godine, planira potpunu obustavu rada u svim školama u opštini u kojima imaju članove i protesni skup ispred Tehničke škole „9 maj“.


Protest se organizuje zato što je bivši učenik Tehničke škole „9.maj“, izvršio fizički napad na profesora tokom časa i naneo mu telesne povrede.

Kako BAP VESTI saznaju osnovne i srednje škole u opštini koje su se priključile današnjem protestu:

  • SSŠ „Dr Radivoj Uvalić“ Bačka Palanka,
  • Gimnazija „20 oktobar“ Bačka Palanka,
  • Muzička škola ŠOMO „Stevan Hristić“ Bačka Palanka,
  • OŠ „Heroj Pinki“ Bačka Palanka,
  • OŠ „Vuk Karadžić“ Bačka Palanka,
  • OŠ „Sveti Sava“ Bačka Palanka,
  • OŠ „Desanka Maksimović“ Bačka Palanka,
  • OŠ „Zdravko Čelar“ iz Čelareva,
  • OŠ „Branko Ćopić“ Mladenovo,
  • OŠ „Mileta Protrić“ Tovariševo,
  • OŠ „Aleksa Šantić“ Gajdobra i Nova Gajdobra,
  • OŠ „Žarka Zrenjanina“ iz Obrovca,
  • OŠ „15. oktobar“ iz Pivnica

Pojedine škole koje su se pridružile današnjem protestu nisu članovi sindikata, ali su pružile podršku ovoj inicijativi podržavajući borbu za položaj prosvetara. Kako saznajemo, ne obustavljaju sve škole rad i nastavu na današnji dan.

Pitali smo i direktorku Tehničke škole „9.maj“ u kojoj se desio incident da li planiraju obustavu rada i učešće na današnjem protestu, ali Snežana Ivelja nam je rekla da još nisu doneli odluku. Međutim, primetili smo da u školi danas nema nikoga.

Nasilje u obrazovnom sistemu i poslednji incident u Bačkoj Palanci koji je šokirao javnost ukazao je široj javnosti na upitan položaj prosvetnih radnika. Postavlja se pitanje da li smo zaista spremni da se suočimo sa korenom ovog problema? To je pitanje koje se nalazi na usnama mnogih u Bačkoj Palanci, posebno nakon što je Unija Sindikata prosvetnih radnika Srbije najavila potpunu obustavu rada školama u opštini, i protestni skup ispred Tehničke škole „9. maj“.

Da li je ovo samo borba sa vetrenjačama, uzaludni napori da se reši problem koji ima korene u dubljim društvenim problemima? Ili je ovo korak ka stvarnoj promeni i ozbiljnom pristupu problemu nasilja u obrazovnom sistemu?

Istovremeno, treba istaći i zabrinutost da li su izmene Krivičnog zakonika, na kojima se radi u vezi sa zaštitom zaposlenih u prosveti, dovoljne da se reše ovakve situacije. Da li će nove zakonske odredbe zaista promeniti kulturu nasilja koja se pronela na sve delove našeg društva ili je potrebno i nešto više?

Protest prosvetara, iako možda deluje kao simboličan čin, može biti korak ka stvarnoj promeni. On predstavlja glas za sve prosvetne radnike koji svakodnevno rade u ovakvom okruženju, ali i za učenike koji su izloženi nasilju u svojim školama.

Potrebno je da svaki pojedinac, zajedno sa javnim institucijama, uzme ozbiljno ove izazove i nađe adekvatne i resurse i rešenja. Samo tako možemo da izlazimo na kraj sa nasljiem u našim školama i da osiguramo bezbedno i stabilno obrazovno za našu decu.

Bićemo danas na protestu i blagovremeno ćemo obavestiti javnost o svim novostima. Ostanite uz BAP VESTI.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde