Da naša deca budu bezbedna na ulicama! Šta je to “Vodič o saobraćajnom vaspitanju”?

Vodič o saobraćajnom vaspitanju”, koji će biti uvršten u rad učitelja i nastavnika sa đacima, predstavlja alat za unapređenje znanja o saobraćaju

Ovo je svojevrsni alat za rad sa decom na unaprađenju znanja i stavova o saobraćaju sastoji se iz tri dela.


Savetnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja (ABS) Srbije Milan Ilić izjavio je danas da “Vodič o saobraćajnom vaspitanju”, koji će biti implementiran u rad učitelja i nastavnika sa đacima, predstavlja alat za rad sa decom na unapređenju znanja i stavova o saobraćaju.

On je za Tanjug pojasnio da je Vodič, koji je kreirala ABS zajedno sa Zavodom za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, namenjen nastavnom osoblju u predškolskim ustanovama i osnovnim školama.

„Agencija za bezbednost saobraćaja je odštampala 1.000 primeraka i oni će biti besplatno dodeljeni svim polaznicima seminara za unapređenje nastavnog procesa saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja. Elektronska besplatana verzija je dostupna na sajtu Agencije i Zavod“, rekao je Ilić.

Prema njegovim rečima seminari za nastavno osoblje kreću u narednom periodu sa ciljem kontinuiranog unapređenja i postojanja i održivosti saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja u školskom sistemu, a priprema se i ToT, odnosno trening trenera ili priprema stručnih lica za realizaciju navedenog programa, će se realizovati za 20 polaznika za početak.

„Edukacija svih učesnika u saobraćaju, posebno dece, predstavlja prioritet. Samo kroz sistemsku edukaciju i kontinuirano informisanje možemo stvarati generacije svesnih i odgovornih učesnika u saobraćaju. Važnoa je integracija saobraćajne bezbednosti u obrazovni sistem kroz sve oblike rada s decom. Naša deca će tek van učionica, na ulici i u saobraćaju, pokazati koliko su spremna da primene naučeno. Zato moramo sveobuhvatno pristupiti njihovoj edukaciji i razviti kod njih svest o bezbednosti koja će ih pratiti kroz ceo život“, rekao je Ilić.

Kako je rekao Vodič sadrži Referentni okvir kompetencija za bezbedno učešće u saobraćaju (ROK-BUS), a koje obuhvataju znanja, veštine i stavove koje deca treba da usvoje kako bi bila bezbedna učesnici u saobraćaju.

„Vodič se sastoji iz tri dela: prvi deo pruža širi kontekst o učešću i stradanju dece u saobraćaju, drugi se bavi razvojem kompetencija, dok poslednji deo nudi resurse i alate za procenu spremnosti zaposlenih za rad na ovoj temi. Vodič uključuje i listu preporučenih resursa, pojmovnik i alate za procenu spremnosti zaposlenih u obrazovnim ustanovama, kako bi im pomogao da što efikasnije rade na razvoju kompetencija kod dece“, rekao je Ilić.

On je istakao i da ABS poziva sve relevantne aktere u obrazovnom sistemu da koriste ovaj vodič kao ključni alat u unapređenju bezbednosti dece u saobraćaju, i time doprinesu zajedničkoj viziji stvaranja sigurnijih ulica za buduće generacije.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde