Dan opštine Bački Petrovac 2022.

Foto: Opština Bački Petrovac

U ponedeljak 17. oktobra 2022. godine obeležen je Dan opštine Bački Petrovac, samim tim su predsedavajući iz opštine obeležili i petnaesti oktobar koji je ujedno i datum koji se u opštini Bački Petrovac obeležava kao Dan oslobođenja od okupatora u Drugom svetskom ratu.


Ovogodišnja proslava otpočela je polaganjem venaca ispred spomenika u centru Bačkog Petrovca, podignutog u čast boraca i rodoljuba iz ovog kraja, koji su poginuli za vreme II svetskog rata ( 1941-1945) braneći svoju otadžbinu i svoj narod. Spomenik su podigli preživeli učesnici Narodno oslobodilačkog rata i građani ove opštine u znak sećanja na pale heroje i rodoljube iz ove sredine.

Može biti slika sljedećeg: 5 ljudi, ljudi stoje i ulica

Centralna proslava otpočela je svečanom sednicom Skupštine opštine u Domu kulture u Gložanu sa početkom u 12:00 časova koju je otvorio njen predsednik Jan Jovankovič i tim povodom pozdravio je sve cenjene goste. Sa rečima dobrodošlice se gostima takođe obratila i predsednica opštine Bački Petrovac Jasna Šproh.

Nakon polaganje venaca skup je prisustvovao otkrivanju biste u čast 125 godišnjice od rođenja Zuske Medveđove u spomen parku Zuzke Medveđove. Bistu je svečano otkrila predsednica opštine Jasna Šproh zajedno sa direktorkom Muzeja vojvođanskih Slovaka Anom Seč Pinćir.

Potom je usledila svečana dodela nagrada i priznanja Opštine Bački Petrovac. Dobitnik Nagrade Opštine Bački Petrovac za 2022. godinu dodeljena je Lovačkom društvu Gložan za kontuiran i istrajan stogodišnji rad na unapređenju lovstva, značajan doprinos održavanja populacije svih vrsta divljači u povoljnom stanju, te zaštiti imovine. Nagradu u ime lovačkog društva je primio njegov predsednik Miroslav Pavčok.

Posebno javno priznanje Opštine Bački Petrovac za 2022. godinu dodeljeno je Katarini i Martinu Pucovski iz Kulpina za dugogodišnji rad i značajan doprinos razvoju internet novinarstva i beleženju događaja iz naše sredine, za informisanje o životu Slovaka u dijaspori i suživotu Slovaka u Srbiji na ovim prostorima.

Sportsko priznanje Opštine Bački Petrovac za 2021. godinu dodeljeno je FK Magliću iz Maglića za dugogodišnji rad i značajan doprinos na polju sporta, naročito rad sa decom mlađeg uzrasta, te za organizaciju međunarodnog dečijeg fudbalskog turnira Vidovdan u Magliću.

Na kraju je svečanost završena prigodnim kulturno-umetničkim programom u režiji Ane Spevakove, direktorke biblioteke “Štefan Homola”.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde