David Folkman iz Kisača sa takmičenja donosi samo zlatne i srebrne medalje

Svaka čast Davide! Želimo ti tako sjajne uspehe i u budućnosti!

1371

Većina dece u Srbiji, slovačke nacionalne manjine, ima sposobnost da se služi sa dva jezika bez vidljive veće sklonosti za jedan od njih. U većini slučajeva je to slovačko-srpski bilingvizam ali u slučaju Davida Folkmana on se koristi i nemačkim jezikom.


David Folkman je učenik Osnovne škole „Ljudovit Štur“ u Kisaču i redovno učestvuje na takmičenjima iz nemačkog jezika.

Njegova majka Aleksandra-Anna Folkman (rođ. Harijan) je provela deo svog detinjstva u Nemačkoj, gde se rodila ljubav prema nemčkom jeziku i koji je nastavila da studira nakon povratka u Srbiju. Prezime Folkman je slučajnost, zato što se udala za Slovaka iz Kisača, prezime potiče iz vremena Austrougarske. U Nemačkoj bi se prezime pravilno pisalo „Volkamann“. Aleksandra je završila gimnaziju u Sremskim Karlovcima a germanistiku je studirala na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Nemački jezik predaje već 18 godina.

Aleksandra je Davida učila nemački jezik od 5. do 8. razreda i ona je ta, koja je Davidu prenela znanje i ljubav prema ovom jeziku.

U školskoj godini 2023/2024 David je učestvovao na ukupno sedam takmičenja i na svakom od njih osvojio je ili prvo ili drugo mesto. Ova takmičenja je organizovalo Ministarstvo prosvete ili Nemčko-austrijski kulturno edukativni centar „Willkommen“. Na školskom takmičenju iz nemačkog jezika, koje se održalo 24. januara 2024. godine, osvojio je prvo mesto sa 40 bodova od ukupno 40 mogućih, nakon toga je na opštinskom takmičenju, 3. februara u OŠ „Marija Trandafil“ u Veterniku osvojio drugo mesto sa 34 boda od mogućih 40, čime se plasirao na regionalno takmičenje.

Na regionalnom takmičenju iz nemačkog jezika, koje se održalo 9. marta ove godine u OŠ „23. oktobar“ u Sremskim Karlovcima, David je ponovo osvojio prvo mesto sa 37 bodova od 40 i plasirao se na republičko takmičenje, gde je osvojio drugo mesto sa 59 bodova od 60 mogućih.

„Willkommen“ međunarodno takmičenje iz stranih jezika

Međunarodno takmičenje iz stranih jezika već godinama popularizuje učenje stranih jezika u osnovnim i srednjim školama i divno je videti da „Willkommen“ takmičenje privlači učesnike iz različitih zemalja poput Vijetnama, Hrvatske, Ukrajine, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja. Ovo međunarodno takmičenje doprinosi obogaćivanju kulturne razmene i jača razumevanje i međusobni dijalog između mladih ljudi iz različitih delova sveta. Ovakva međunarodna takmičenja mogu pomoći mladima da razviju jezičke veštine i kulturnu otvorenost.

Takmičenje „Willkommen“ se održalo u  OŠ „Ljudovit Štur“, gde su učenici mogli da pokažu svoja znanja iz poznavanja stranih jezika. Drugi krug i finale takmičenja su se održala online. David je postigao odlične rezultate u sva tri kola „Willkommena“! U prvom kolu 2. marta 2024. David je osvojio prvo mesto sa sjajnih 50 bodova od mogućih 50. U drugom kolu, koje je održano 13. aprila 2024. godine, skoro savršen nastup sa 49 bodova od mogućih 50. David je još jednom briljirao u finalnoj trci i osvojio prvo mesto, što znači zlatnu medalju! Divno je videti da su njegova marljivost i napori dali tako odlične rezultate.

Kakav je David u slobodno vreme

David u svom privatnom životu pokazuje zainteresovanost za poljoprivredu. Njegovi hobiji su motocikli, traktori i briga o životinjama i verovatno ga vode u aktivan život na selu. Njegova spremnost da pomogne u košenju trave kod kuće, u kući svoje bake i dede i na farmi pokazuje njegovu posvećenost i posvećenost porodici i poljoprivrednim aktivnostima. Ima i druge hobije kao što su klizanje i skijanje, tj. sportske aktivnosti koje doprinose ne samo fizičkom stanju i zdravlju, već i opštem osećaju sreće i blagostanja. Takve aktivnosti takođe jačaju društvene veze i prijateljstva jer se mogu raditi sa prijateljima i porodicom, saznajemo od Davidove majke.

„David je pronašao ravnotežu između učenja i ličnog života. Njegova sposobnost da sluša i uči tokom časa mu je omogućila da efikasnije savlada nastavni plan i program i da ima više vremena za svoje hobije i prijatelje. Važno je imati uravnotežen način života koji uključuje ne samo školu, već i vreme za opuštanje, zabavu i društvenu interakciju“- kaže Aleksandra.

U školskoj 2023/2024 godini dobio je razne prestižne diplome: Vukovu diplomu, Dositejevu diplomu, Vidovdansku diplomu i pohvale. Pored ovih nagrada, David je ove školske godine proglašen učenikom razreda.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde