Deň Hložian 2024

Po slávnostnom zasadnutí Rady Miestneho spoločenstva nasledoval kultúrno-umelecký program

101
FOTO: www.facebook.com/opstinabpetrovac

Oslavy Dňa Hložian sa uskutočnili v piatok 10. a v sobotu 11. mája. V piatok sa slavnost začala otvorením samostatnej výstavy obrazov Samuela Miškovica a výstavy dokumentov z minulosti Hložian v dome MOMS Hložany, následne otvorenie výstavy 31. Hložianskej palety a otvorenie výstavy Spolku žien Slovenka Modré voľakedy a dnes v Dome kultúry.


FOTO: Obec Báčsky Petrovec

Osobitne vítanie prijali primátor mesta Holíč Zdenko Čambal, viceprimátorka mesta Holíč Lenka Látalová a prednostka mesta Holíč Jana Jurkovičová so svojou delegáciou, Velvyslanec Slovenskej republiky v Srbsku Michal Pavúk s manželkou, predsedníčka Obce Báčsky Petrovec Jasna Šprochová, predseda Zhromaždenia obce Báčky Petrovec Ján Jovankovič, podpredsedníčka Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny Tatiana Vujačićova, úradujúca riaditeľka Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov Anna Speváková, senior báčsky Jaroslav Kopčok, farár čelarevsko-hložianskeho pravoslávneho farského úradu Marko Bubulj.

FOTO: Obec Báčsky Petrovec

Slávnosť bola zameraná na pripomínanie dlhoročného partnerstva Hložian a Holíča a jeho posilnenie podpísaním novej dohody.

FOTO: Obec Báčsky Petrovec

Dohodu o kultúrnej, spoločenskej a hospodárskej spolupráci slávnostne na javisku podpísali predseda miestneho spoločenstva Hložany Stanislav Srnka a primátor mesta Holíč Zdenko Čambal. Po príhovoroch nasledoval bohatý kultúrno- umelecký program, na ktorý scenár a réžiu pripravil Michal Hataľa.

FOTO: Obec Báčsky Petrovec

Druhý deň osláv

Oslavy pokračovali aj v sobotu 11. mája. Od rána na pobreží Dunaja súťažili rybári, na strelnici poľovníckeho spolku súťažili v streľbe do asfaltových terčov, v miestnostiach základnej školy šachový turnaj, na futbalovom ihrisku futbalový turnaj kohútikov a ukážkové cvičenie dorastu hasičského spolku.

Popoludní na trhovisku prebiehal festival kvetín tiež aj výstava Združenia ekológov Ekos a súťaž v aranžovaní kvetov. Súčasťou menifestácie bola aj súťaž o najkrajšiu dobošovú tortu, ochutnávanie a predaj hložianskej kyslovky a čerstvej pečenej klobásy a gastronomická ponuka spolkov a združení z Hložian.

Vo večerných hodinách divadelná odbočka Kos Jednota hrala divadelné predstavenie Zanedbaný muž, potom nasledovala ľudová veselica na trhovisku.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde