Deň slovenského kroja v Banskej Bystrici

Členovia Kus Petrovská družina sa zúčastnili tohto podujatia a predstavili svoje tradičné kroje

BÁČSKY PETROVEC – V nedeľu 01. septembra v Banskej Bystrici, sa konalo podujatie 7. Deň slovenského kroja, kde sa zúčastnili aj členovia Kus Petrovská družina.


Hlavnou myšlienkou Slovenského dňa kroja je uvedomenie si vlastnej identity, krásu našej vlasti a odkazu našich predkov. Zanechali nám skutočný dar a to si treba vážiť. Je to studnica nekončiacich možností, z ktorej umelci dodnes čerpajú. V tom odkaze je obrovský poklad a našou povinnosťou je starať sa oň. Vďaka všetkým účastníkom podarilo sa dosiahnuť nový slovenský rekord – až 5 623 krojovaných účastníkov prišlo v slovenskom ľudovom kroji. Jediným zahraničným súborom bol Kultúrno-umelecký spolok Petrovská družina z Petrovca, členovia ktorého splnili posolstvo – prezentovaním petrovského ľudového kroja a slovenských ľudových spevov a tancov.

Práve v ten deň na celom Slovensku oslavovali aj Deň ústavy Slovenska a 32. výročie prijatia najvyššieho zákona štátu. Podujatie poctil aj prezident Slovenskej republiky Peter Pellegrini tak v popoludňajších hodinách v horehronskom ľudovom kroji, ako i na galavečeri.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde