Deň višní opäť na úrovni

Jánošíčanky privítali predstaviteľky združení žien z Báčského Petrovca, Hložian, Kulpína, Padiny, Aradáča, Dobrice, Alibunára, Banátskeho Karlovca a zo Silbaša

224
FOTO: Hlas ľudu

V jánošíckom chotáre je višňových sadov už veľmi málo, ale aj napriek tomu sa Združenie žien Jánošíčanka snaží zachovať pamiatku na červené plody višní. Preto aj tohto roku zorganizovali 16. Deň višní, ktorý sa uskutočnil v sobotu 22. júna v predvečerných hodinách.


Harmonogram však organizátori museli vymeniť, kvôli extrémnym teplotám. Jánošíčanky privítali predstaviteľky združení žien z Padiny, Aradáča, Kulpína, Báčského Petrovca, Hložian, Dobrice, Alibunára, Banátskeho Karlovca a zo Silbaša, ktoré pre Jánošíčanov prichystali výstavy ručných prác a chutné višňové pochúťky. Tie najchutnejšie boli aj odmenené. Prvé miesto obsadila Anička Mengerová Cesnaková z Jánošíka, druhé predstaviteľky z Aradáča a tretie z Dobrice.

V rámci otvorenia podujatia sa divákom prihovorila predsedníčka jánošíckeho združenia žien Miluška Chrťanová, a ktorá povolala 3. tajomníka Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Belehrade Borisa Končeka, aby toto kultúrne a gastronomické podujatie aj otvoril.

Dojímavými slovami sa prihovorila aj Daniela Markušová z Padiny. Po úvodnej časti nasledoval kultúrno-umelecký program, v ktorom vystúpili – spevokol Glória a ženská spevácka skupina z Jánošíka. Autorské básne prečítala Ana Urbanová.

Návštevníci si mali možnosť pozrieť aj výstavu jánošíckych čepcov, ktoré Jánošíčanky na priliehavých mestách, ešte stále veľmi rady nosia.

O dobrú náladu sa postaral Michal Žiak a Sandra Grňová, ktorí spríjemnili Deň višní krásnymi piesňami.

Program pokračoval v kaviarni TNT, kde boli všetci hostia ponúknutí chutnou jánošíckou sármou a rejtešmi s višňami a makom. Nasledovala bohatá tombola a zábava, o ktorú sa postarali Vladimír Halaj a Saša Rohárik.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde