Dni Petrovca 2024: Koncert zboru Musica viva a hostí

191
FOTO: Hlas ľudu

Vstupným programom aj tohtoročného sviatku Petrovčanov bol koncert Komorného zboru Musica viva a hostí. Týmto podujatím vo štvrtok večer v Slávnostnej sieni Gymnázia Jána Kollára zo žiackym domovom ďalšou edíciou už tradičného koncertu KZ Musica viva naštartovali tohtoročné oslavy Dní Petrovca, ktoré budú trvať do nedele.


Činnosť Komorného zboru Musica viva z Báčskeho Petrovca je nielen slovenskej verejnosti už v povedomá. Akoby aj nebola, keď zbor aktívne pôsobí vo svojom prostredí, ale aj v rámci Vojvodiny, Srbska a za hranicami nášho štátu už takmer štvrť storočia a účinkoval na veľkom počte podujatí, koncertov a prehliadok.

Zbor Musica viva pravidelne každý rok organizuje i samostatné koncerty. Jeden z nich je aj koncert, ktorý Musica viva usporadúva pri príležitosti Dní Petrovca. Tak bolo i tohto roku, keď v gymnaziálnej sieni bolo primálo stoličiek, aby sa na program vmestili všetci záujemcovia. Viacerí stáli na vchode alebo počúvali z chodby. Program moderovala Viera Dorčová-Babiaková a na úvod poetický príhovor Viery Benkovej prečítala Anna Hansmanová.

Na štvrtkovom koncerte si prítomní vypočuli viaceré piesne z bohatého repertoára zboru, ktorý od začiatkov vedie Mariena Stankovićová-Kriváková. Ich repertoár pozostáva z vážnej hudby, hymnických a upravených ľudových piesní. Zbor spieva po slovensky, ale v iných jazykoch a piesne majú nacvičené ako dvojhlasné, trojhlasné a štvorhlasné a na klavíri ich sprevádza Vladimír Kováč.

Okrem toho predstavili sa aj jednotliví sólisti tohto zboru: Viktor Korčok, Tatiana Vindišová, Elena Demrovská spevom a Vladimír Kováč hrou na klavíri.

Hosťami koncertu boli aj detská spevácka skupina mládežníckeho strediska YMCA Perličky, žiaci Hudobnej školy Josipa Slavenského z Nového Sadu. Podľa programu prichystaného letáčika predstavili sa Natália Zahorcová, Igor Rakočević, Emília Tárnociová a Peter Šuľan. V programe účinkovalo aj dueto petrovských gymnazistov – Zoran Mitić, gitara, a Lucia Stajićová, spev. Zmes piesní o Petrovci zaspieval a zahral aj početný orchester strediska YMCA v úprave vedúceho Michala Struhára.

Na úvod poldruhahodinového programu na domácej pôde prítomných privítala riaditeľka Daniela Marková a na konci sa prihovoril i predseda Rady Miestneho spoločenstva Báčsky Petrovec Ján Lačok, ktorý účastníkom poprial veľa úspechov do budúcna.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde