Dni Petrovca 2024: Petrovské pohľady 16

Výstava Petrovské pohľady 16 bude sprístupnená pre návštevníkov do 24. júna

192
FOTO: Hlas ľudu

Členovia Združenia petrovských výtvarných umelcov sa pravidelne zapájajú do osláv Petrovca, a to aj výstavou svojich prác. Ako aj obvykle, aj tentoraz to bolo hneď na začiatku osláv, aby si čím viac návštevníkov mohlo obzrieť najnovšiu expozíciu.


Vernisáž bola v piatok 24. mája na nádvorí Kultúrneho centra Báčsky Petrovec pred vchodom do obecnej Turistickej organizácie. Hostí a všetkých návštevníkov privítala predsedníčka združenia Mária Struhárová, auditóriu sa prihovorili i podpredseda Savo Spremo a peknou primeranou úvahou pokladníčka Tatiana Milina Turanová. V ten príjemný piatkový podvečer otvárací ceremoniál kolektívnej výstavy Petrovské pohľady 16 spevom spestrili členovia mužskej speváckej skupiny KUS Petrovská družina pod vedením maestra na harmonike Ondreja Maglovského.

Obsah pripravenej výstavy a jednotlivých autorov znalecky a zaujímavo priblížil výtvarný kritik Vladimír Valentík. Konštatoval, že príprava tejto tradičnej výstavy (aj výstavy Čaro štetca, ktorá má svoj termín počas Slovenských národných slávností) býva spontánna, teda nie je tematická. Tohto roku sa však stal zázrak, lebo až keď autori priniesli svoje najnovšie práce, ukázalo sa, že závažnou dominantou výstavy sú zvieracie motívy. Okrem obvyklých koní na plátno sa dostali aj iné domáce a dokonca i divé zvieratá a vtáctvo. Nechýbajú, pravdaže, ani portréty, zátišia, krajinomaľby, vystavené obrazy, ktoré vznikli niekoľkými výtvarnými technikami a sú tu i práce v dreve.

Na výstave Petrovské pohľady 16 vystavuje 24 členov ZPVU, z čoho štyria sú noví. V. Valentík, ktorý sleduje tvorbu členov tohto združenia, podotkol výrazný posun v ich zdokonaľovaní. Výstavu slávnostne otvoril predseda Rady Miestneho spoločenstva Ján Lačok. Predsedníčka Struhárová s potešením pripomenula, že do tejto výstavy svojimi spoločnými prácami prispeli i deti z Predškolskej ustanovizne Včielka – skupina Motýliky s vychovávateľkami Annou Stracinskou a Andreou Stanivukovou.

Výstava Petrovské pohľady 16 bude sprístupnená pre návštevníkov do 24. júna.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde