Dni Petrovca 2024: Zo súťaží výrobcov klobás a pálenky

Absolútnym víťazom súťaže sa stala údená klobása, ktorú vyrobil Ján Bartoš z Petrovca

580
FOTO: Hlas ľudu Miroslav Francisty z Kulpína

Milovníci a znalci chýrečnej klobásy a kvalitnej pálenky aj tohto roku prišli na svoje v sobotu na nádvorí Miestneho spoločenstva Petrovec. Pri hudbe každá práca sa lepšie darí a darilo sa aj tímom, ktorí tu pripravovali čerstvú klobásu.


Veselá hudba kulpínskych muzikantov Jána Zelenáka a Jána Andrášika doliehala aj do vnútorných priestorov petrovského Miestneho spoločenstva, kde zvolené komisie hodnotili prinesené vzorky údených klobás a pálenky. Následne boli vyhodnotené aj vzorky na tvári miesta vyrobených a usmažených klobás. V popoludňajších hodinách toto podujatie kulminovalo, keď predseda Rady Miestneho spoločenstva Ján Lačok za asistencie moderátora Milana Hemelu udelil uznania najúspešnejším výrobcom.

Tohto roku v súťaži o najlepšiu údenú petrovskú klobásu bolo 23 vzoriek. Hodnotila ich komisia v zložení: Rastislav Denďúr, Ján Tancik, Vladimír Dudáš, Milinka Tanciková, Tatiana Červeňová (Martin, Slovensko), Pavel Tordaji, Zdenko Fábry a Daniel Spevák. Výrobcom najkvalitnejších vzoriek udelili až 14 diplomov so zlatými medailami a absolútnym víťazom súťaže sa stala údená klobása, ktorú vyrobil Ján Bartoš z Petrovca.

Do súťaže o najkvalitnejšiu pálenku bolo zaradených 44 vzoriek. Hodnotila ich komisia v nasledujúcom zložení: Saša Peťkovský, Miroslav Meleg, Miroslav Peťkovský, Alena Buzeková, Štefan Buzek, Sabína Peťkovská, Ľubomír Dzurec (Martin, Slovensko), Milan Bartoš (Martin, Slovensko), Ivan Zachar (Martin, Slovensko), Dragoslav Todorović a Juraj Zelenák (Nadlak, Rumunsko). Pri slávnostnom vyhodnotení udelených bolo viac diplomov so zlatými a striebornými medailami a víťazmi v jednotlivých kategóriách sa stali: Ján Čáni (marhuľová pálenka), Miroslav Francisty z Kulpína (jablkovica a slivovica), Michal Zima z Kulpína (dulovica), Želislav Poniger (hroznovica) a Zdenko Diviak (broskyňovica). Celkovým víťazom súťaže podľa rozhodnutia komisie sa stala jablková pálenka od Miroslava Francistyho z Kulpína.

Vo výrobe čerstvej klobásy súťažilo 13 tímov. Usmažené vzorky ich piatkovej práce hodnotila komisia, ktorá mala na starosti aj údené klobásy. Zhodli sa, že diplomy so zlatou medailou za vyrobené čerstvé petrovské klobásy si zaslúžilo 8 tímov a víťazom tejto súťaže sa stal tím Petro-kul Gari. Vo víťaznom tíme boli Miroslav Lačok, Zlatko Častven, Miroslav Kováč-Varga a Ján Bartoš.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde