Energetska „bomba“ za zimu: Šta preporučuje pčelarka iz Bačkog Petrovca?

Silvija Golubović je mlada pčelarka iz Bačkog Petrovca

1641
Foto: Canva

Med i orašasti plodovi su moćna kombinacija za imunitet. Mnogi će reći da je to dobitna kombinacija za naše zdravlje, za neke i poslastica koji se ne može prestati jesti, prenosi Agroklub.


Često se svakome od nas dešavalo da nam iz različitih razloga oslabi ili opadne imunitet i setimo ga se uglavnom onda kada se razbolimo, a zanemarimo ga kada ozdravimo. A šta je važnije za naš organizam od jakog imuniteta pogotovu tokom zimskih meseci, odnosno u sezonama prehlada i gripa. Svi oni koji se odgovorno odnose prema svom zdravlju znaju da je jačanje imuniteta prioritet i obaveza tokom cele godine i jednostavno deo svakodnevnice.

Hrana za sve i svakoga

Dobro je poznato da je med prirodna hrana koja zbog visokog sadržaja vitamina, minerala – kalcijum, fosfor, hlor, nikl, gvožđe ugljenih hidrata, proteina može da nadoknadi nedostatke koji se javljaju u našoj svakodnevnoj ishrani. Zato se s pravom kaže „Med hrani i od mnogih bolesti brani“.

Med je prirodni proizvod jedinstvenog sastava koji nam je priroda podarila, jedno od najboljih sredstava za jačanje imuniteta, ima snažna antioksidativna dejstva, snažno deluje protiv infekcija i podstiče razvoj korisnih bakterija u crevima. Upravo zbog toga svaki pčelar će vam reći da dan započnete kašikom meda.

Zahvaljujući svom sastavu med je prirodna, lako svarljiva hrana koja neposredno nakon unošenja u organizam, direktno prelazi u krvotok. Zbog toga je odlična namirnica za decu i sportiste, kao i za starije, ali i za one koji se bave fizičkim ili intelektualnim radom. Ujedno je izvanredna hrana koja ima mogućnost da obnavlja tkiva, uklanja zamor, smanjuje bol, poboljšava rad srca, ublažava upale, a mnogi enzimi utiču na mehanizme koji čine okosnicu našeg imunskog sistema.

Vitaminska bomba

Kombinacija raznih orašastih plodova – lešnika, badema, oraha u medu je prava riznica velikog broja vitamina, aminokiselina i nezasićenih masnih kiselina koje imaju blagotvorno dejstvo te su neophodni našem organizmu za nesmetano funkcionisanje. Silvija Golubović mlada pčelarka, gimnazijalka iz Bačkog Petrovca potvrđuje blagodeti meda bilo da je od bagrema, livadski, od uljane repice, fruškogorski lipov. Preporučuje i kombinaciju meda i orašastih plodova kao dobitnu kombinaciju za zdravlje i imunitet.

„Imamo odličnu kombinaciju meda, oraha, lešnika, badema, indijskog oraha. Može da se doda i suvo voće i to je obilje vitamina i minerala u jednoj teglici“, rekla je Silvija za „Agroklub“, dodajući da se ova mešavina obavezno pakuje u staklenu ambalažu i jede se isključivo drvenom kašikom i da ova kombinacija nije bez razloga nazvana energetskom i vitaminskom „bombom“.

Poznato je da suvo voće greje i štiti organizam od hladnoće, jer obezbeđuje dodatnu energiju koja brzo stiže u krvotok.

Indijski orah koji je veoma hranljiv i prepun esencijalnih masnih kiselina i minerala ima manje masnoća, a stručnjaci kažu da konzumiranje indijskog oraha smanjuje rizik od pojave dijabetesa tip 2, snižava nivo triglicerida. Savršen je antioksidans i odličan je izvor fosfora.

Smanjuje stres, štiti mozak

U medu se nalaze vitamini iz grupe B, vitamin E, A C, orah ima obilje minerala, omega 3 masnih kiselina, lešnik je bogat mineralima poput magnezijuma, gvožđa, kalijuma, kalcijuma, fosfora, cinka, bakra, vitamina B i E. Bademi koji se smatraju jednim od najhranljivijih orašastih plodova zbog svog sastava takođe je odličan izbor. Sadrže cink, selen, bakar i nijacin. Zbog velikog bogatstva vitaminima preporučuje se njihovo konzumiranje za poboljšanje opšteg stanja organizma. Smanjuje stres i štiti mozak, čuva srce i snižava holesterol.

Silvija kaže da je način pripreme ove mešavine jednostavan, dovoljno je u teglicu staviti jedan red oraha, badema, lešnika, peliti medom, zatim ponovo ređati cele koštunjave plodove i prelivati medom. Ukoliko se brzo ne potroši može da stoji dugo.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde