Filmski festival u Ravnom Selu od 27. do 30. juna

U glavnom programu festivala ove godine će biti prikazano 12 dugometražnih igranih fimova

106

RAVNO SELO – Ravno Selo Film Festival, Međunarodni festival prvog ili drugog filma, biće održan ove godine od 27. do 30. juna, najavili su organizatori. Festival je orijentisan ka mladima i predstavlja međunarodni festival za reditelje prvog ili drugog filma.


U glavnom programu festivala ove godine će biti prikazano 12 dugometražnih igranih fimova, po izboru gostujućeg selektora Dragana Jeličića.

Povodom ovogodišnjeg izdanja manifestacije, Lazar Ristovski, osnivač i direktor Ravno Selo Film Festivala kaže da je posebno srećan zbog ove filmske smotre.

„Sve ove godine dok je festival trajao, ja sam radio na tome da se podigne i novi Dom kulture, koji je nažalost izgoreo pre sedam godina. Ove godine slavimo, dakle, i otvaranje novog Doma kulture i sedmi Ravno Selo film festival. Naš festival je osnovan u čast mladih, zato se i zove debitanski festival, prvog i drugog filma mladih autora. Imamo selekciju studenskog filma, zatim, kratkih dokumentarnih filmova, mladih autora. Dakle, sve je posvećeno mladim ljudima. Našu publiku većinom čine mladi“, rekao je Ristovski.

U četvrtak, 27. juna

Glavni festivalski program ćeu 21 čas, otvoriti film „Pokidan“ rediteljke Suzane Purković, nastao po motivima autobiografije „Ovo sam ja“ pevača Ace Lukasa.

U petak, 28. juna, na programu su četiri ostvarenja

U 17 časova biće prikazan film „Borba petlova“ tursko-iranskog reditelja Madžida Panahija, o nekada uspešnom turskom ratnom fotografu čiji je život u haosu, dve godine nakon bekstva iz zatvora ISIS-a u Mosulu.

Od 19 časova publika će moći da pogleda ostvarenje „Ekskurzija“ bosanskohercegovačke rediteljke Une Gunjak, o tinejdžerki iz Sarajeva koja se upliće u sopstvene laži, nakon što je tokom igre „istina ili „izazov“ tvrdila da je imala prve seksualne odnose.

Akcioni film „Poslednji strelacDarka Nikolića, sa Nenadom Jezdićem u glavnoj ulozi, na programu je u 21 čas, dok program prvog festivalskog dana u 23h zatvara američki film „Prošli životi“ rediteljke Selin Song, čija priča prati dvoje veoma povezanih prijatelja iz detinjstva koji se razdvajaju nakon što jedno od njih odlazi iz zemlje.

U subotu 29. juna

Trećeg dana festivala, publika će od 17 časova moći da pogleda film „Mammalia“ rumunskog reditelja Sebastijana Mihajleskua, u kome glavni junak otkriva svet čudnih rituala i uznemirujućih zajednica, dok se zamagljuju granice između realnosti i nadrealnog.

U 19 časova na programu je američki film „Hiljadu i jedan“ u režiji A.V. Rokvela, u kome pratimo nezadovoljnu i slobodnu Inez koja kidnapuje svog šestogodišnjeg sina Terija iz hraniteljske porodice.

U filmu „Sveta obitelj“ hrvatske rediteljke Vlatke Vorkapić (21 čas) nadničarka Jana upada u zamke laži, mračne požude tradicionalizma i devijatne pobožnosti u seoskoj sredini.

Program trećeg dana festivala u 23 sati zatvara britanski fim „Odabrano društvo“ rediteljke Nide Manzur, čija glavna junakinja Rija Kan veruje da mora da spasi svoju stariju sestru Lenu od predstojeceg braka.

U nedelju 30. juna

Poslednjeg festivalskog dana, publika Ravno Selo Film Festivala će moći da pogleda tri filma.

Od 17 časova na programu je „1984Dijane Ringo, finsko-ruski naučno-fantastični film koji pruža svež pogled na čuveni istoimeni roman Džordža Orvela.

Film „Samo kad se smijemVanje Juranić, o domaćici u samo naizgled idiličnom braku na obali Jadrana, na programu je u 19:15 sati, dok festival u 21 čas zatvara bioskopski hit „NedeljaNemanje Ćeranića i Miloša Radunovića o čuvenom pevaču narodne muzike Džeju Ramadanovskom.

Festival se održava uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Ministarstva kulture Republike Srbije, Grada Vrbasa i producentske kuće Zillion film.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde