Hranica, ktorá nás spája – spoločné podujatie menšinových ústavov

Slovenskú menšinu v Srbsku reprezentovali členovia Kultúrno-osvetového spolku Jednota z Hložian

122
FOTO: slovackizavod.org.rs

Ústav pre kultúru vojvodinských Maďarov v spolupráci s Múzeom Istvána Türra v Baji a Učiteľskou fakultou s vyučovacím jazykom maďarským v Subotici v roku 2024 začali s realizáciou IPA projektu pod názvom Border that unites us – Hranica, ktorá nás spája. Jedným z hlavných cieľov projektu je prezentácia kultúrnej rozmanitosti nášho regiónu v tuzemsku a zahraničí.


Projekt štartoval podujatím v organizácii Múzea Istvána Türra pri príležitosti Noci múzeí, ktorú zaznamenali v sobotu 22. júna v Baji. Ústavy pre kultúru vojvodinských Maďarov, Chorvátov, Rumunov, Slovákov a Rusínov pre potreby podujatia delegovali ľudové orchestre, spevácke a tanečné skupiny zo svojej menšiny.

Slovenskú menšinu v Srbsku reprezentovali členovia Kultúrno-osvetového spolku Jednota z Hložian, ktorí sa predstavili dvomi štylizovanými choreografiami autora a umeleckého vedúceho Jaroslava Krišku. Tanečníkov, a tak aj sólového speváka Vladimíra Krišku, na harmonike sprevádzal maestro Ondrej Maglovský.

FOTO: slovackizavod.org.rs

Okrem nehmotného kultúrneho dedičstva vojvodinských národnostných menšín, projekt bude zdôrazňovať aj ich hmotné kultúrne dedičstvo v podobe výstavy ľudového odevu, ktorú plánujú usporiadať už túto jeseň v Sente.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde