In Memoriam: Ján Guba (1942-2024)

17. augusta 2024, v 82. roku života, opustil nás Ján Guba, matrikár, archivár, kronikár z Pivnice, spolupracovník slovenských vojvodinských médií a organizátor kultúrnych podujatí.


17. augusta zomrel Ján Guba, ktorý bol jedným z iniciátorov založenia združenia SKUS Pivnica Pivnica. Bol prezidentom združenia, dlhoročným tajomníkom a predovšetkým hlavným ťahúňom.

Ján Guba sa narodil 1. apríla 1942 v Pivnici. Strednú školu ukončil v Kule a Sombore, kde sa vyučil za strojníka – zámočníka. Pracovnú kariéru začal v Pivnickom mlyne na Mlinskej ulici, neskôr pracoval na Poľnohospodárskom družstve, v mliekarni Pivničanka a kariéru ukončil na Základnej škole 15. októbra.

V roku 1964 sa stal predsedom pivnickej mládeže a už 23. mája 1965 z jeho iniciatívy a s pomocou dobrovoľníkov vznikla Zbierka piesní a tancov na pivnom poli. Bol tiež jedným z iniciátorov festivalu Susret u pivrnica. V spolupráci s ďalšími členmi súboru dosiahol finančnú samostatnosť súboru v roku 1968. Vo februári 1970 založili Slovenský kultúrno-umelecký spolok Pivnica, v ktorom zastával viaceré riadiace funkcie vrátane predsedu a tajomníka.

V roku 1968 bola z jeho iniciatívy založená pobočka Foto-kino. Bol autorom hry *Pivnička svadba*, ktorá bola viackrát uvedená na javisku, no nikdy sa jej vydania nedočkal. Podieľal sa aj na založení miestneho rozhlasu pre Pivnicu v roku 1971.

Jan Guba bol aj prvým prezidentom zrenovovaného MOMS Pivnica v roku 1991. Ako autor mnohých historických článkov pravidelne prispieval do Rovinja, Národného kalendára a bol dlhoročným dopisovateľom týždenníka „Hlas ľudu“. Podieľal sa na zostavení publikácií „Stretnutie v Pivničkom poli“ a „100 rokov divadla v Pivnici“. Bol to neúnavný kronikár a historik, bez ktorého by sa dodnes nezachytila ​​veľká časť histórie Pivnice.

Jan Guba bol ťahúňom nášho združenia, koordinoval ho na najvyššej úrovni a nechal v ňom veľkú časť seba. Jeho prínos je neoceniteľný a v mnohom by dnes náš súbor neexistoval tak, ako ho poznáme. Jeho zásluhy sú nezmazateľné nielen v rámci súboru, ale aj v širšej kultúrnej infraštruktúre.

Za jeho prácu a obetavosť mu patrí veľká vďaka. Jemu buď večná sláva.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde