In memoriam: Milan Súdi (1942 – 2024)

Jeden z najvýznamnejších predstaviteľov súčasného výtvarného umenia vojvodinských Slovákov.

KYSÁČ – Vo veku 82 rokov nás navždy opustil akademický maliar Milan Súdi, jeden z najvýznamnejších predstaviteľov súčasného výtvarného umenia vojvodinských Slovákov.


Narodil sa 11. júna 1942 v Kysáči ako mladší syn otca Jána a matky Anny, rod. Ferkovej. Mal staršieho brata Jána. Základnú školu vychodil v rodisku, maturoval na gymnáziu v Báčskom Petrovci. Ako žiak gymnázia omaľoval priestor pre expozíciu školskej ornitologickej zbierky. Po maturite študoval rôzne odbory na rôznych fakultách a najdlhšie medicínu v Belehrade a v Novom Sade.

V roku 1971 sa zapísal na štúdium komornej maľby na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave v triede národného umelca a profesora Jána Želibského (1907 – 1997).

Po ukončení fakulty v Bratislave sa vrátil do rodiska a od jesene začal pracovať ako výtvarný pedagóg na Gymnáziu Jána Kollára v Báčskom Petrovci, kde učil dva roky. Neskoršie pracoval ako novinár a redaktor v redakcii vysielania v slovenskom jazyku Novosadského rozhlasu. Vystavoval na početných spoločných a samostatných výstavách doma a v zahraničí. Reprodukcie jeho olejomalieb našli miesto na titulných stranách kníh Kataríny Hricovej, Michala Ďugu a Jána Hrubíka. Ilustroval knihu Andreja Čipkára Smerovníky k sebe. Namaľoval oltárny obraz Dobrý pastier pre evanjelický a. v. chrám v dedinke Lug v Srieme. Jeho výtvarný opus bol podrobne zmapovaný a prezentovaný v monografii SÚDI – maliarska tvorba, ktorú pri príležitosti maliarových osemdesiatin vydal Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov.

Ženatý bol s akademickou maliarkou Vierou Fajndovićovou Súdiovou (1948 – 2021), s ktorou mal syna Milana.

Česť jeho pamiatke!

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde