Razgovor sa Duškom Ilićem povodom aktuelnih tema

U intervjuu sa direktorom JKP "Komunalac" Duškom Ilićem, otkriveni su detalji o nedavnim promenama u cenama komunalnih usluga i novim merama koje se preduzimaju za naplatu dugova.

Opštinsko veće opštine Bački Petrovac dalo je saglasnost na izmene i dopune cenovnika komunalnih i drugih usluga koje pruža JKP „Komunalac“. Odluka, koja je stupila na snagu 1. avgusta 2024. godine, donosi povećanje cena komunalnih usluga za građane, preduzetnike i pravna lica sa teritorije opštine Bački Petrovac, s poskupljenjem od 20%.


Cena vode po kubnom metru sada iznosi 87,12 dinara, dok je cena odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda porasla na 66,53 dinara po kubnom metru. Pored toga, značajno je povećana i cena priključka na kanalizacionu mrežu, što je deo usklađivanja sa tržišnim cenama u regionu.

„Godinama unazad cena priključka na kanalizacionu mrežu nije prilagođavana stvarnim troškovima i planiranom poslovanju. Bili smo primorani da uskladimo ovu cenu kako bismo održali stabilnost preduzeća,“ izjavio je direktor JKP „Komunalac“ Duško Ilić, dodajući da je cilj stalno unapređivanje kvaliteta usluga.

„Sigurno je da građani mogu da primete kontinuirano poboljšanje kvaliteta rada svih naših usluga. Konstantno ulažemo u novu mehanizaciju i trudimo se da odgovorimo na potrebe stanovništva na najefikasniji način,“ rekao je Ilić.

Na pitanje o čestim kvarovima na vodovodnoj mreži, Ilić je pojasnio da problem leži u zastarelosti same infrastrukture.

„Naša vodovodna mreža većim delom je izgrađena od azbestnih cevi, koje su tehnološki zastarele i podložne različitim vrstama oštećenja. Osim čestih pucanja usled visokog pritiska i povećane potrošnje, javljaju se i problemi curenja na spojevima i korozije na određenim delovima sistema. Redovno sprovodimo aktivnosti održavanja, kontrole pritiska i sanacije kvarova kako bismo obezbedili nesmetano snabdevanje vodom. Ipak, ove intervencije su privremene mere, a naš dugoročni plan uključuje kompletnu rekonstrukciju mreže kako bismo poboljšali njen kvalitet i pouzdanost,“ istakao je Ilić.

Započeta isključenja dužnika

Pored poskupljenja, JKP „Komunalac“ je od nedavno započeo isključenja korisnika sa dugovanjima. Isključenja su prvo krenula kod najvećih dužnika, ali svi građani sa neizmirenim dugovima imaju mogućnost da dođu i potpišu ugovor o plaćanju duga na rate – Reprogram.

„Dugo nismo preduzimali mere isključenja korisnika sa dugovanjima, ali s obzirom na naše ambiciozne ciljeve i potrebu za održavanjem operativne efikasnosti, odlučili smo da preduzmemo ove korake. Svesni smo ekonomskih poteškoća koje mogu imati naši korisnici, zbog čega smo im omogućili da izmiruju dugove putem otplate na rate. Na taj način nastojimo da zadovoljimo interese svih strana – kako naše preduzeće, tako i naše korisnike,“ izjavio je Ilić.

Ova poskupljenja i mere će se odraziti na troškove domaćinstava i poslovnih subjekata u Bačkom Petrovcu, ali lokalna uprava i JKP „Komunalac“ naglašavaju da će prikupljena sredstva biti usmerena na unapređenje i modernizaciju komunalne infrastrukture.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde