Jaroslav Grnja iz Bačkog Petrovca na zadatku u Mladenovu

Profesor fizike iz Bačkog Petrovca učestvovao je u instalaciji i montiranju teleskopa

FOTO: www.astronomija.org.rs

Mladenovo dobilo teleskop Ritchey Chretien 16 inča. Ovim poduhvatom će opservatorija u Mladenovu postati druga najvažnija opservatorija u Srbiji. Jaroslav Grnja, profesor fizike iz Bačkog Petrovca, učestvovao je u instalaciji i montiranju teleskopa.

Nakon transporta teleskopa sa Prirodno – matematičkog fakulteta u Novom Sadu, na opservatoriju u Mladenovu, teleskop Ritchey Chretien 16 inča, uspešno je instaliran i montiran.

FOTO: www.astronomija.org.rs

Ovim poduhvatom će, nakon astronomske stanice na planini Vidojevica, opservatorija u Mladenovu postati druga najvažnija opservatorija u Srbiji, a uz dobar rad, mogla bi lako postati i najpopularnija.

Njegova montaža nije bila laka, jer je težak blizu 80 kilograma, a dodatan problem je predstavljao i manjak prostora, koji nije bio dovoljan ni za dvojicu nosača. Osim toga, pre ulaska u prostor kupole, trebalo je proći kroz još jedna, položena vrata, do kojih je put bio slabo prohodan.

FOTO: www.astronomija.org.rs

Međutim, nakon mnogo napornog truda i rada, koji je uložen u montiranje i rešavanje problema koji su iskrsli u tom procesu, teleskop je uspešno postavljen. Softver je instaliran, filetri su montirani, potrebni su još samo kablovi za napajanje, koji će ovaj proces upotpuniti i osposobiti za upotrebu i naučni rad.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde