Jeseň vonia pečenými gaštanmi

Prichádza jeseň a s ňou aj obľúbená jesenná pochúťka – gaštany.

Silný voňavý gaštan je prírodným zdrojom energie a zdravia, ktorý je počas týchto prvých chladných dní nevyhnutný. Jeho príbuzný, divý gaštan, aj keď nie je jedlý, má veľmi liečivé vlastnosti.


Existujú dva druhy gaštanov – jedlý gaštan (Castanea sativa) a divý gaštan (Aesculus hippocastanum). Jedlý gaštan je ten, ktorý nám poskytuje lahodné chuťové zážitky, zatiaľ čo divý gaštan sa používa viac v medicínskych aplikáciách.

Plody jedlého gaštanu sú známe tým, že čistia krv a posilňujú imunitu. Hoci sú ťažšie stráviteľné, dodávajú množstvo energie, pretože obsahujú vysoký podiel sacharidov, bielkovín, cukrov, tukov a celulózy. Staré národy ich používali na posilnenie organizmu, a v stredoveku boli plody jedlého gaštanu dôležitou súčasťou stravy chudobnejších vrstiev spoločnosti.

Bohaté na vitamín C

V porovnaní s inými orechmi sa gaštan vyznačuje nižším obsahom tuku a vyšším obsahom škrobu, ktorý je až dvakrát viac ako v zemiakoch. Zaujímavé je, že gaštan je jediným orechom, ktorý obsahuje vitamín C.

Ideálny pre tehotné ženy

Okrem toho, gaštan je nezvyčajne bohatý na kyselinu listovú, ktorá sa zvyčajne nachádza v zelených listových zeleninách. Kyselina listová je nevyhnutná pre rast buniek, syntézu DNA a normálnu funkciu nervového systému. Príjem potravín bohatých na kyselinu listovú zvyšuje šancu na počatie a počas tehotenstva podporuje správny vývoj plodu.

Chráni srdce

Gaštan je bohatým zdrojom mononenasýtených tukov, ako sú olejová a palmitínová kyselina. Tieto tuky chránia kardiovaskulárny systém a pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu.

Pomáha pri vylučovaní vody z organizmu

Gaštan pomáha pri obličkových a žalúdočných ťažkostiach a môže sa použiť aj na vylučovanie nadbytočnej vody z organizmu. Okrem toho má protizápalové účinky, čo z neho robí ideálnu potravinu pre osoby trpiace artritídou a reumatizmom.

Príprava:

Vzhľadom na to, že sa ťažšie trávia, je dôležité pri konzumácii gaštanov zachovať umiernenosť. Je dobré kombinovať rôzne spôsoby prípravy tohto ovocia, pretože pečené gaštany sú bohatšie na vitamíny, zatiaľ čo varené sú zdrojom minerálov.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde