Kako da vam orhideje uvek izgledaju kao iz bajke

Ispunite im ove uslove i stalno će cvetati

315

Orhidejama se nazivaju sve biljke iz porodice Orchidaceae. Smatraju se posebno lepim, i za mnoge je orhideja kraljica cveća.


Orhideje važe za jako zahtevno cveće jer im je potrebno odrediti mesto sa odgovarajućom svetlošću, temperaturom i vlažnošću.

Svetlost: Zahtevaju dosta svetlosti ali ne direktno sunce. Po boji listova i cvetova možemo videti da li ima puno ili malo svetlosti.

Temperatura: Orhideje uglavnom vole nešto hladnije prostore sa temperaturom od oko 17 do 21 stepen. Nikako ih ne terba držati pored grejnih tela.

Vlažnost: Orhideje traže svež i vlažan vazduh, jer tako hlade listove.

Zalivanje: Orhideju zalivamo jednom nedeljno, tako što je stavimo u vodu na sat vremena, za duže cvetanje u vodu može da se sipa i prihrana za orhideje. U zimskom periodu zalivanje je dovoljno jednom u 10 dana.

Listove orhideja treba brisati mokrom krpom i treba paziti da se voda ne zadržava na listovima pored stabiljke.

Presadnja: Kada se koreni biljke ne smeste u posudu, presađuje se u veću, takođe je moramo presaditi i ako je supstrat porozan ili se slegnuo, a najpogodnije vreme za presadnju je posle cvetanja. Ako se supstrat slegnuo ili smo primetili da koren gubi zelenu boju i postaje smeđ, biljku presađujemo bez obzira na to da li upravo cveta. Za koren je važno da treset brzo propušta vodu.

Ako je koren na nekim mestima smeđe boje pri presađivanju, potrebno je da makazama uklonimo tamne delove korena i posipamo koren cimetom pa tek onda stavljamo u novu posudu i novi treset.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde