Kisač uskoro pod bezbednijom rasvetom

Završetak radova se očekuje do 15. jula

78

Rekonstrukcija postojeće nadzemne mreže javnog osvetljenja u Kisaču je u toku, u okviru koje se demontiraju stari i neizolovani aluminujumsko-čelični provodnici i postavljaju novi izolovani SKS kablovi za javnu rasvetu.

Iz Javnog komunalnog preduzeća „Stan” ističu da su njihovi radnici obavili posao u većini naselja, te da bi radovi trebalo da se završe sredinom jula. Na osnovu Ugovora o obezbeđivanju javnog osvetljenja na teritoriji grada Novog Sada za 2024. godinu, a za koji je iz gradske kase izdvojeno 244,1 milion dinara, do sada je urađena rekonstrukcija nadzemne mreže u Begeču.

Time je, kako kažu iz „Stana”, ostvarena veća pouzdanost rada sistema javnog osvetljenja u tom mestu, što znači da bi u slučaju lošeg vetrovitog vremena i zaplitanja provodnika u granje, trebalo da bude smanjena mogućnost za kratke spojeve.

Dok meštani Kisača ne dobiju bezbednije ulično osvetljenje, radnici „Stana” svakodnevno zamenjuju kablove i postepeno završavaju posao

Iz JKP „Stan” navode da su u okviru rekonstrukcije u Begeču zamenjene sve neispravne sijalice, te da će se isto učiniti i nakon završenih radova u Kisaču.

– Prema Programu održavanja javnog osvetljenja na teritoriji Novog Sada sve sijalice se zamenjuju na svake četiri godine, pošto je to očekivani vek trajanja, a pojedinačno se neispravne sijalice menjaju ukoliko građani to prijave, a mi dobijemo nalog Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije i Komunalne inspekcije – kaže za „Dnevnik” direktor JKP „Stan” Saša Igić.

Ostali radovi u sklopu redovnog održavanja javnog osvetljenja obuhvataju zamenu oštećenih stubova i svetiljki, kao i njihovih elemenata, kao što su lire, poklopci, osigurači, priključne ploče, predspojne sprave, LED drajveri i izvori svetla, ali i čišćenje i farbanje stubova, popravke i zamene napojnih kablova u podzemnoj i vazdušnoj mreži, popravke i zamene ormana javne rasvete…

Dok meštani Kisača ne dobiju bezbednije ulično osvetljenje, radnici „Stana” svakodnevno zamenjuju kablove i postepeno završavaju posao. Oni su juče započeli smenu u centru selu, kada su kod stadiona FK „Tatra” najpre isključili struju u pojedinim ulicama da bi s radovima krenuli u Ulici Janka Jesenskog.

– Usled nevremena ili jačeg vetra, kablovi javnog osvetljenja mogu da se spoje sa kućnim priključkom i tu može da nastane problem – pojašnjava Zoran Rakanović iz JKP „Stan” i napominje da se očekuje rekonstrukcija rasvete i u drugim prigradskim naseljima. – Po potrebi rade dve ili tri ekipe, ali nastojimo da meštani provedu što manje vremena bez struje, pa je za sada svakog dana aktivna jedna ekipa sa tri radnika i sve protiče po planu, a završetak radova se očekuje do 15. jula.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde