Knižnica Štefana Homolu – história slovenskej kultúry v Báčskom Petrovci

Od svojho založenia sa stala dôležitým centrom kultúrneho života v obci

Prvotné snahy o založenie knižnice v Báčskom Petrovci možno datovať do roku 1902, kedy miestni Slováci, vedení silnou túžbou po vzdelávaní a kultúrnom rozvoji, založili prvý čitateľský spolok. Tento spolok bol zameraný na zhromažďovanie slovenských kníh, časopisov a novín, čo umožnilo komunitám čítať a študovať vo svojom materinskom jazyku. Spolok bol miestom, kde sa stretávali intelektuáli a vzdelanci, ktorí diskutovali o literatúre, histórii a aktuálnych spoločenských otázkach.


Knižnica Štefana Homolu v Báčskom Petrovci bola založená 8. októbra 1946, ako Mestská ľudová knižnica. Jej vznik súvisel s obdobím po druhej svetovej vojne, keď sa v rámci obnovy spoločenského a kultúrneho života na Slovensku, ako aj v zahraničných slovenských komunitách, začali vytvárať inštitúcie na podporu vzdelávania a kultúry.

Prvotným cieľom knižnice bolo poskytovať prístup k literatúre a vzdelávaniu pre obyvateľov Báčskeho Petrovca, s dôrazom na slovenskú literatúru a kultúru. Knižnica najprv bola skromne vybavená, no v priebehu rokov sa jej knižný fond postupne rozširoval. Od svojho založenia sa stala dôležitým centrom kultúrneho života v obci, pričom sa zameriavala na podporu čítania a vzdelávania v slovenskom jazyku.

Knižnica sa postupne vyvíjala a rozrastala. V roku 1960, bola premenovaná na Obecnú knižnicu a o niekoľko rokov neskôr, v roku 1969, dostala svoj dnešný názov – Knižnica Štefana Homolu, na počesť významného slovenského kultúrneho pracovníka, ktorý sa zaslúžil o rozvoj kultúry a vzdelávania medzi Slovákmi vo Vojvodine. Počas nasledujúcich desaťročí knižnica rozšírila svoje aktivity. V roku 1980, sa knižnica presťahovala do nových, väčších priestorov, ktoré lepšie vyhovovali jej potrebám. S rozširovaním knižného fondu a služieb, knižnica pokračovala vo svojej misii podporovať vzdelanie a kultúru v komunite. V osemdesiatych rokoch 20. storočia, knižnica začala poskytovať aj nové služby, ako sú čítacie krúžky, prednášky a kultúrne podujatia, čím sa stala centrom vzdelávacieho a kultúrneho života v obci.

V roku 2006, pri príležitosti 60. výročia založenia knižnice, bolo organizovaných niekoľko významných podujatí na počesť tohto jubilea. Knižnica v tomto období zažívala rozmach a modernizáciu. Pokračovala v rozširovaní svojho knižného fondu a zaviedla nové služby, ako napríklad digitálne knižné zbierky a prístup k internetu pre verejnosť.

História Knižnice Štefana Homolu je svedectvom o odhodlaní a vytrvalosti slovenskej komunity vo Vojvodine, ktorá aj napriek mnohým prekážkam a výzvam, dokázala zachovať a rozvíjať svoje kultúrne dedičstvo. Knižnica dnes predstavuje dôležitý historický a kultúrny symbol pre všetkých Slovákov vo Vojvodine, pripomínajúc im bohatú tradíciu vzdelanosti a kultúrneho rozvoja ich predkov.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde