Kolekcionar iz Kisača prikuplja slovačku narodnu nošnju (VIDEO)

Pogledajte prilog!

152

KISAČ – Slovačka narodna nošnja zauzima posebno mesto u kulturi i tradiciji, ne samo slovačkog, već i svih naroda sa teritorije Vojvodine. Tokom vekova, njihova nošnja se znatno menjala i malo je zadržala od originalnog izgleda. Kod nas je ostalo svega nekoliko onih koji prikupljaju slovačku narodnu nošnju, a jedan od njih je jedan kolekcionar iz Kisača.


Već nekoliko godina Pavel Surovi iz Kisača bavi se sakupljanjem starih antikviteta i tradicionalne slovačke nošnje sa područja Vojvodine. Sve je počelo iz znatiželje i do sada on je uspeo da prikupi nekoliko stotina retkih primeraka, među kojima je najviše onih iz perioda pre Drugog svetskog rata.

„Mnogi zaboravljaju da kad su došli ratovi onda je jako došla crnina zbog žalosti i gubljenja svojih bližnjih ali Slovaci pre Prvog svetskog rata su bili jako šareni čak bi rekao i kičasto šareni jer su hteli da taj nedeljni dan kad idu u crkvu, da izgledaju što šarenije, što moćnije, da ih primete“, kaže Pavel Surovi, direktor Kulturnog centra Kisač.

Tradicionalnu slovačku nošnju krase jake boje, vezovi i različiti amblemi koji nose posebnu simboliku. Tokom godina ona se dosta menjala i malo je zadržala od svog originalnog izgleda i to najviše zbog kulturnog uticaja okolnih naroda. A upravo te promene dale su joj jedinstven izgled.

„Evo imamo jedan prsluka, korseta ženskog koji sam našao u Bačkom Petrovcu sa pravim srebrnim dugmadima, to se spominje u knjigama da je jako teško, raritetno naći, ali evo bogate slovačke porodice su ukrašavale. Ili dugmad iz Češke, staklena dugmad sa ružicama prelepim ili ovako srebrnu. Znači to su odlike stare slovačke, arhaične nošnje“, kaže Pavel Surovi, direktor Kulturnog centra Kisač.

Muške nošnja sastoji se od pantalona, vunenih čarapa, košulje na čijem prednjem delu se nalazi vez sa malim krstovima i sakoa čije dekoracije su predstavljale i statusni simbol u društvu.

Početkom dvadesetog veka, negde tamo dvadesetih godina od nošnje ostaje samo košulja i već idu na svadbe u odelima. Evo ovde imamo fotografije, znači oni nose normalno civilno odelo ovde je još i leveš međutim ovde vidimo taj prelaz između leveša i civilnog odela“, kaže Pavel Surovi, direktor Kulturnog centra Kisač.

Iako su tokom vekova Slovaci bili izloženi mnogim kulturnim uticajima oni su uspeli da sačuvaju svoju veru, nacionalni identitet i tradiciju.

 

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde