Korene v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov

Názov výstavy vyjadruje slovenský pôvod umelcov

101
FOTO: slovackizavod.org.rs

NOVÝ SAD – Korene 10 – je to názov výstavy diel malých formátov akademických výtvarníkov, ktorej vernisáž sa uskutočnila včera podvečer v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov.


Názov výstavy vyjadruje slovenský pôvod umelcov, ktorých v jubilejnom ročníku podujatia bolo dvadsaťpäť. Predstavili sa rôznymi technikami a témami maliarskeho, grafického, fotografického a najnovšie aj sochárskeho prejavu. Okrem ich prezentácie na Bielnale v Báčskom Petrovci, výstava Korene každoročne prináša to najaktuálnejšie z ateliérov autorov rôznych generácií. Výstava Korene je súťažného rázu a vznikla na iniciatívu staropazovského maliara Jána Agarského.

Tohtoročná výstava sa niesla v duchu spomienky na nedávno zosnulého výtvarného kritika Savu Stepanova, člena a predsedu hodnotiacej komisie tohto podujatia. Stepanov výstavu Korene sledoval od začiatku a považoval, že maliari v prvých ročníkoch predstavovali svoje diela v malom formáte a dnes sa predstavujú s dielami premýšľanými pre premalý formát.

Súčasná slovenská vojvodinská výtvarná scéna v Srbsku je takto každoročne predstavená ako celok a približuje aj súčasné tendencie výtvarného umenia.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde