KOS Jednota z Hložian

Kde sú malí tanečníci, tam je aj sľubná budúcnosť

FOTO: Juraj Spevák

Mať v spolku vyše 60 tanečníkov je iste pochvalihodné. Keď sú medzi nimi polovica malí tanečníci, tam je aj sľubná budúcnosť.

Kultúrno-osvetový spolok Jednota z Hložian, ktorý bol založený 19. septembra 1948 a vlani oslávil 75 rokov pôsobenia, rozvíja od svojho vzniku bohatú kultúrno-umeleckú činnosť. Tak v nedeľu 16. júna 2024, deň po 52. Folklórnom festivale Tancuj, tancuj…, ktorého boli hlavným organizátorom, sa KOS Jednota z Hložian predstavil v amfiteátri v Hložanoch bohatým celovečerným programom.

Na galakoncerte všetkých svojich skupín a hostí zaujali početné publikum svojimi vydarenými vystúpeniami. Aj tento koncert potvrdil, že mať takýto spolok je nielen chválitebné, ale aj sľubnou zárukou pre budúcnosť kultúrno-umeleckého života v Hložanoch.

FOTO: Juraj Spevák

„Koncom 50. rokov bol dokončený dlho očakávaný objekt budovy Domu kultúry. Sústavnejšie sa začína pracovať začiatkom 60. rokov s vedúcou Máriou Miškovicovou, ktorá si pod dohľad berie mladšie generácie a začína im vštepovať lásku k folklóru už od malých nôh. Nacvičovanie detí už od základnej školy sa prejavilo ako správny krok a v súbore sa časom začalo zhromažďovať veľké množstvo mládeže.

FOTO: Juraj Spevák

Mnohí tanečníci zotrvali v tanci nielen počas základnej školy, ale aj ako stredoškoláci. Koncom 60. rokov okrem týchto mládežníkov prejavovali záujem o ľudový tanec aj staršie generácie. Na túto iniciatívu vznikla staršia tanečná skupina. Tvorili ju prevažne manželské páry, ktorým sa podarilo mnoho rokov kvalitne a úspešne prezentovať hložiansky folklór a zachovávať ľudové tradície do súčasnosti,“ uvádza Marijan Pavlov.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde