Krajanský dvor a Krajanská nedeľa na FSP Detva 2024

V dňoch 12. až 14. júla 2024

56
FOTO: www.uszz.sk

Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí v spolupráci s Folklórnymi slávnosťami pod Poľanou v Detve pozýva širokú verejnosť na 9. ročník Krajanského dvora a 49. Krajanskú nedeľu v dňoch 12. až 14. júla 2024.

Podujatia sú už tradične súčasťou detvianskych slávností a ponúkajú návštevníkom a návštevníčkam možnosť ochutnať, vidieť a spoznať slovenské tradičné výrobky a kultúru krajanov z celého sveta.

FOTO: www.uszz.sk

9. KRAJANSKÝ DVOR

Krajanský dvor už deviatykrát srdečne pozýva všetkých záujemcov ochutnať tradičné slovenské jedlá, ktoré podľa receptúr svojich predkov pripravujú zahraniční Slováci žijúci v Maďarsku, Rumunsku, Poľsku a Srbsku. Ako je tu zvykom, nebude chýbať ani dobrá nálada pri muzike a pútavý program na jarmočnom javisku.

FOTO: www.uszz.sk

49. KRAJANSKÁ NEDEĽA

Krajanská nedeľa je najväčším podujatím zahraničných Slovákov na Slovensku. Na FSP v Detve víta krajanov pravidelne od roku 1974. Sila myšlienky jej zakladateľov – Svetozára Švehláka, Stanislava Dúžeka, Ondreja Dema, Jána Siráckeho a iných – pomáha rozvíjať vzájomné vzťahy medzi po svete roztrúsenými Slovákmi a ich materskou krajinou. Toto podujatie už pol storočia neustále obohacuje všetkých účastníkov, pripravovateľov aj divákov, a zároveň vytvára atmosféru plnú emócií, tanca, spevu „od srdca“ a priateľstiev, ktoré nepoznajú hranice.

Tohtoročný program Krajanskej nedele oživuje spomienku na jej zakladateľov, autorov programov, ale aj v zahraničí žijúcich Slovákov, ktorí vystupovali na prvom ročníku. Predstavia sa tanečné kolektívy, spevácke skupiny, muzikanti a sólisti z USA, Veľkej Británie, Chorvátska, Česka, Rumunska, Maďarska, zo Švajčiarska a Srbska. Divákom predvedú tradície predkov v tej podobe, v akej si ich pestujú v súčasnosti.

FOTO: www.uszz.sk

Viac si o Krajanskom dvore a Krajanskej nedeli prečítajte na stránke USZZ.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde