Kysáčska známka znovu k dispozícii

K príležitosti 250 rokov od príchodu Slovákov do Kysáča

KYSÁČ – V sobotu 22. júla, znovu bude k dispozícii významná kysáčska známka, a bude to jedinečná príležitosť mať obálku so známkou a razítko, na ktorých sú témou vojvodinskí Slováci.

Sťahovanie Slovákov do Kysáča sa začalo v roku 1773, pričom sa vyzdvihuje úloha grófa Andreja Hadíka, ktorý, pravdepodobne kvôli svojmu slovenskému pôvodu, chcel na svoje Futošské panstvo osídliť väčší počet svojich krajanov. Prvým Slovákom, ktorý sa prisťahoval do Kysáča, bol Michal Vardžík (1736–1792). Zhodou okolností, rok príchodu Slovákov do Kysáča je zaznamenaný na srbskom pravoslávnom chráme, ktorý bol postavený práve v tomto roku.

Vydanie Tolerančného patentu v roku 1781, podnietilo príchod novej vlny prisťahovalcov, čím sa vytvorili podmienky pre založenie školy a pozvanie prvého učiteľa a prvého kňaza. Evanjelický kostol v Kysáči nesie najstarší slovenský vojvodinský epigrafický nápis z roku 1802. V časovom období 250 rokov sa Slovákom v Kysáči podarilo prežiť a zachovať svoju identitu v multinárodnom prostredí vďaka predovšetkým priaznivým spoločensko politickým okolnostiam. Významné bolo zakladanie a fungovanie kľúčových inštitúcií, spolkov a združení národného charakteru. V 18. a 19. storočí boli založené škola, kostol a „Čitateľský spolok“, a v období medzi dvoma svetovými vojnami „Spolok československých žien“, „Sokolské jednota“, futbalový klub „Tatra“, „Remeselnícky spolok“, Miestny odbor Matice slovenskej v Juhoslávii a ďalšie, čo pozitívne ovplyvnilo šírenie gramotnosti, zachovanie slovenského materinského jazyka a rast národného povedomia. Tu treba vyzdvihnúť príkladné spolužitie s ostatnými národnosťami v mieste, predovšetkým srbsko-slovenskú spoluprácu vo všetkých miestnych inštitúciách a mimo nich.

Vydaním tejto série príležitostných poštových známok sa poukazuje na to, že súlad medzi národnostnými vzťahmi v Srbsku sa zakladá na historickej pamäti a vzájomnej úcte všetkých jej občanov. Odborná spolupráca: Rada Miestnej komunity „Kysáč”, doc. Dr. Daniela Marčoková, Umelecká realizácia vydania: Mária Vlahovićová, akademická grafička.


KISAČ – U subotu, 22. jula, ponovo će biti dostupna poznata Kišačka marka. To će biti jedinstvena prilika da sebi obezbedite kovertu, na kojoj će se nalaziti markica i pečat, sa temom vojvođanskih Slovaka.

Seoba Slovaka u Kišač počinje 1773. godine, pri čemu se ističe uloga grofa Andreja Hadika, koji je, verovatno, zbog svog slovačkog porekla, želeo da na svom imanju Futoš naseli veći broj svojih sunarodnika. Prvi Slovak koji se doselio u Kišač bio je Mihal Vardžik (1736–1792). Igrom slučaja, godina dolaska Slovaka u Kišač zabeležena je na srpskoj pravoslavnoj crkvi koja je podignuta upravo ove godine.

Izdavanje Patenta o toleranciji 1781. godine, podstaklo je dolazak novog talasa doseljenika, stvarajući uslove za osnivanje škole i pozivanje prvog učitelja i sveštenika. Evangelička crkva u Kišaču nosi najstariji slovački vojvođanski epigrafski natpis iz 1802. godine. U periodu od 250 godina, Slovaci u Kišaču uspeli su da opstanu i sačuvaju svoj identitet u višenacionalnom okruženju, zahvaljujući povoljnim društveno-političkim okolnostima. Značajno je bilo osnivanje i funkcionisanje ključnih institucija i udruženja nacionalnog karaktera. U 18. i 19. veku osnivaju se škola, crkva i „Čitalačko društvo“, a u periodu između dva svetska rata „Udruženje čehoslovačkih žena“, „Sokolské jednota“, Fudbalski klub „Tatra“, „Društvo zanatlija“, lokalni ogranak Matice slovenske u Jugoslaviji i drugi, što je pozitivno uticalo na širenje pismenosti, očuvanje slovačkog maternjeg jezika i rast nacionalne svesti. Ovde treba istaći uzoran suživot sa drugim nacionalnostima u mestu, a posebno srpsko-slovačku saradnju u svim lokalnim institucijama i šire.

U izdanju ove serije prigodnih poštanskih markica, ističe se da je harmonija nacionalnih odnosa u Srbiji zasnovana na istorijskom sećanju i međusobnom poštovanju svih njenih građana. Stručna saradnja: Savet Mesne zajednice „Kisač“, doc. dr. Daniela Marčok, Umetnička obrada publikacije: Maria Vlahović, akademska grafičarka.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde