Mesto za savršen izlet na 50 kilometara od Bačke Palanke

Foto: Turistička organizacija Vojvodine

Zeleni obronci Fruške gore sa jedne strane i Dunav sa druge, mesto su za savršen izlet jer u svom naručju čuvaju bogato nasledstvo srpske kulture i duhovnosti i to u gradu u kojem skoro svaka ulica, kuća ili zgrada pričaju slavnu priču naših predaka – u Sremskim Karlovcima.

Na sam pomen Sremskih Karlovaca ređaju su značajni kulturno-istorijski spomenici koji su ovu romantičarsku varoš zauvek stavili na mapu mesta koje svi moraju da posete. Patrijaršijski dvor, saborna crkva Svetog Nikole, katolička crkva Presvetog Trojstva, prva srpska gimnazija, Stefaneum, Kapela mira, Magistrat u kome se danas nalazi središte opštine, domovi barona Rajačića i Dragomira Popovića i česma „Četiri lava“, samo su neke od najpoznatijih građevina. No, to nije sve što Karlovci mogu da ponude.

Ovaj mali vinogradarski grad nudi i mnogobrojne staze kojima vredi koračati i prirodna bogatstva koja treba upoznati.

Foto: Turistička organizacija Vojvodine

Dvorska bašta nalazi se na samo 500 metara od centra i datira još iz prve polovine 19. veka. Park je projektovao bečki arhitekta na inicijativu patrijarha Josifa Rajačića, koji je želeo da građanima obezbedi prostor za odmor i uživanje, a đacima čuvene Karlovačke gimnazije mesto za praktičnu nastavu. Nekada je bila botanička bašta koju su učeni Srbi i bivši gimnazijalci obogaćivali retkim biljkama i drvećem, a sada je najvrednija parkovska površina grada koja se nalazi pod zaštitom države kao Spomenik prirode botaničkog tipa.

[rev_slider alias=“delicija“][/rev_slider]

 

U gornjem delu bašte nalaze se sportsko-rekreatvni sadržaji, poput košarkaških i fudbalskih terena kao i dečija igrališta sa ljuljaškama i klackalicama. U donjem delu možete da šetate, pustite decu i ljubimce da se igraju, odmorite na nekoj od klupa ili jednostavno uživate uz potočić. Hladovinu će vam praviti lišćari i četinari, i to: srebrna lipa, trnovac, crni jasen, klen, dudovac, kiselo drvo i sofora, crni i beli bor, smrča, tisa i tuja. Na nekim mestima bršljan prekriva tlo a prisutne su i puzavice, kao i razne žbunaste vrste kao što su kleka, magnolija, hibiskus i druge. Danas ovde nećete naići na egzotične vrste ali ćete zasigurno uživati u mirisima prirode, prijatnim bojama, ptičicama i vilinim konjicima koji će se vrzmati oko vas.

Foto: Eko kamp „Fruška gora“

Ako se od Dvorske bašte zaputite Stražilovskim putem, nešto manje od tri kilometra će vas deliti od kamping odmorišta „Eko kamp Fruška gora“. U pitanju je jedini oblik ekokampinga u okviru nacionalnog parka koji raspolaže sa: parcelama za prikolice i autokuće, parcelama za šatore, prostorom za radionice (natkriveni drveni objekat sa tri stola i šest klupa), igralištem za decu (ljuljaške, klackalice, peščanik i penjalica), prostorom za odmor i druženje (drvene klupe sa nadstrešnicama), mestom za roštilj, sanitarnim objektom sa toaletima, tuševima i umivaonicima, veš mašinama, prostorijom za pranje sudova i parkingom. Daleko od svetlosnog i zvučnog zagađenja, omeđen gustom šumom i potokom, ovaj kamp prava je oaza za decu i odrasle. S obzirom na to da se nalazi u neposrednoj blizini izletišta Stražilovo, idealan je za brojne brojne sportsko-rekreativne aktivnosti, primarno pešačenje, biciklizam i planinarenje.

Foto: Turistička organizacija Vojvodine

Na 321 metar nadmorske visine, smestilo se najpoznatije izletište Fruške gore i večni dom jednog od najznačajnijih srpskih pesnika. Na vrhu brda Stražilovo, na Brankovom visu, nalazi se grob Branka Radičevića, na kojem je od 1885. godine postavljena kamena višedelna „kolosalna piramida“ do koje možete doći laganim hodom kroz šumu za dvadesetak minuta. Po povratku iz šetnje, za odmor iskoristite klupe koje su vam na raspolaganju na izletištu, a zatim se zaputite ka Planinarskom domu „Stražilovo“. Usamljeni objekat u raskošnoj stražilovskoj šumi svojom ponudom fokusiran je na tri segmenta: edukativni, sportsko-rekreativni i turistički. Ovde najradije dolaze planinari, rekreativci i biciklisti ali dom veoma često ugošćuje veliki broj đaka, studenata, naučnih radnika, sportista, rekrativaca i zaposlenih na brojnim seminarima, edukacijama, školama u prirodi, motivacionim i tim-bilding vikendima.

Kada se budete vraćali za Novi Sad, ne propustite priliku da se spustite na Dunav. U nekoj od čardi ako domaćine upitate kako da dođete do Ajkule znajte da će po vas ubrzo stići čamac kojim ćete stići na obližnje ostrvo, poznatije kao „Majmunsko“ ili „Koh Chang“. Čistija voda, prostrana plaža sa belim peskom, mesta za kampovanje, improvizovani kafići sa klupama i ležaljkama. Šta čovek može više da poželi?

Foto: Strahinja Ajduk

Ono što nikako ne biste smeli da propustite svakako je zalazak sunca koji sa ovog ostrva izgleda magično, a ako se odlučite da se zadržite duže možda se i zateknete na gostovanju nekog od poznatih novosadskih di-džejeva. U blizini ostrva se nalazi i nedavno uređeni Karlovački dunavac postavljen sa dostupnim drvenim mobilijarom za sedenje, odake možete da posmatrate i fotografišete ptice ili jednostavno upijate lepote ambijenta.

Foto: Slavko Hodak

Za kraj, možete da posetite mesto sa kog se pruža najlepši pogled na Sremske Karlovce i bačku ravnicu. Duškov vidikovac se nalazi na Magarećem bregu do kojeg možete doći pešaka putem, pa potom uz stepenice, za otprilike deset minuta. Kada se popnete ugledaćete otvorenu scena sa dva nivoa na kojima se nalazi pozlaćeni krst i skulptura našeg čuvenog pesnika, književnika i televizijskog autora Duška Trifunovića, po kojem je vidikovac i dobio ime. Sve što vam ostaje jeste da se prepustite vizuelnom doživljaju ovog magičnog krajolika.

Foto: Slavko Hodak

 

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde