Ministarstvo poziva poljoprivrednike da prijave zloupotrebe poljoprivrednog zemljišta

Radi ubrzanja isplate subvencija, onima koji zaista imaju pravo da ih dobiju

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pozvalo je sve poljoprivredne proizvođače koji imaju informacije o zloupotrebama u vezi sa prijavom poljoprivrednog zemljišta da od utorka (27.08.) mogu da pošalju svoje informacije o zloupotrebama na elektronsku adresu: [email protected].


Kako se navodi u saopštenju, svaka informacija može biti od izuzetne koristi, jer će tako moći brže da se kontrolišu i suzbijaju sve eventualne zloupotrebe, a samim tim ubrza i isplata subvencija onima koji zaista imaju pravo da ih dobiju.

Dodaje se da je zajednički interes da novac svih građana Srbije namenjen jačanju poljoprivrede i prehrambene industrije bude iskorišćen na najbolji mogući način. Resorno ministarstvo podseća i da aktivno radi na izmeni Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, koja će omogućiti da se poljoprivrednicima dozvoli upis parcela u elektronski Registar poljoprivrednih gazdinstava na osnovu posebne izjave overene kod notara.

Ta izjava, kako se navodi, mora biti overene kod notara pod krivičnom i materijalnom odgovornošću, jer se njome garantuje da je navedena parcela ona koju baš ti poljoprivrednici obrađuju što će i dokumentovati nadležnim inspekcijama tokom provere.

„Pomenuti predlog izjave o obrađivanju zemljišta, tačnije izmene i dopune Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, ima za cilj da pravo na podsticaje ostvaruju isključivo poljoprivredni proizvođači koji prijavljeno zemljište i obrađuju u svoje ime i za svoj račun i da subvencije neće moći da koriste vlasnici zemlje koji tu zemlju zaista ne obrađuju, već je daju u zakup drugom licu“, piše u saopštenju.

Resorno ministarstvo je apelovalo i na poljoprivredne proizvođače da sačekaju do donošenja pomenutih izmena i dopuna Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju kojima će tačno biti precizirani uslovi i načini shodno zakonskim regulativama.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde