Ministerstvo poľnohospodárstva zavádza opatrenia proti vírusu moru malých prežúvavcov

Osobitná pozornosť sa venuje dovozu oviec a kôz

Foto: Canva

Veterinárna správa Ministerstva poľnohospodárstva, lesného a vodného hospodárstva prijala opatrenia a aktivity na zabránenie zavlečenia vírusu moru malých prežúvavcov, počnúc zvýšenou kontrolou zvierat dovážaných do Srbska s cieľom účinne potlačiť chorobu.


Osobitná pozornosť sa venuje dovozu oviec a kôz a súčasťou kontrolných opatrení je kontrola sprievodnej dokumentácie ku každej zásielke, ktorá obsahuje veterinárne osvedčenia vydané príslušnými veterinárnymi službami vyvážajúcej krajiny, ako aj povinná dezinfekcia všetkých dopravným prostriedkom, ktorý prepravuje zvieratá cez hranice, je ministerstvo pôdohospodárstva.

Vzhľadom na invazívnu charakteristiku tohto ochorenia oviec a kôz, za ktoré je vo veľkej miere zodpovedný ľudský faktor, sa zdôrazňuje význam uplatňovania komplexných a prísnych kontrolných a reštriktívnych opatrení, ktoré presahujú kompetencie Ministerstva pôdohospodárstva SR a veterinárnej správy, av tomto zmysle z dôvodu efektívnosti dohľadu vrátane systému kontroly na všetkých hraničných priechodoch, ktorý vykonáva hraničná polícia a colné služby.

Vo vyhlásení sa uvádza, že mor malých prežúvavcov (PPR) je závažné infekčné ochorenie, ktoré postihuje ovce a kozy a spôsobuje vysokú horúčku, zápaly slizníc úst a nosa, ťažkosti s dýchaním a hnačku a môže byť smrteľné, najmä pre nezaočkované osoby. zvierat.
Hovorí sa, že choroba sa šíri priamym kontaktom s infikovanými zvieratami, kontaminovanými potravinami a vodou a vzduchom.

Ochorenie sa zvyčajne vyvíja v priebehu 4 až 10 dní.

Symptómy, ktoré sa vyskytujú u chorého zvieraťa, sú vysoká teplota a vyčerpanie, zvieratá sú ospalé, slabé a znižujú príjem potravy a vody, objavuje sa výtok z očí a nosa, ktorý môže byť hnisavý, kýchanie a kašeľ, ťažké dýchanie, ktoré môže byť sprevádzané pískaním , zápal slizníc úst s výskytom vredov a vredov v ústach, ktoré sťažujú žuvanie a kŕmenie, hnačka, strata kondície a známky slabosti, uvádza sa vo vyhlásení.

„V prípade objavenia sa niektorého z týchto príznakov u zvierat je potrebné ihneď kontaktovať príslušnú veterinárnu službu. Rýchla reakcia je kľúčom k zastaveniu šírenia nákazy a ochrane vašich stád,“ uvádza sa v oznámení.

Ochranné opatrenia zahŕňajú kontrolu pohybu zvierat medzi farmami a regiónmi, čo môže pomôcť zabrániť šíreniu choroby, vrátane zákazu dovozu a vývozu zvierat z infikovaných oblastí, izolácie infikovaných zvierat, rýchlej identifikácie a izolácie infikovaných zvierat.
Uplatňovanie prísnych opatrení biologickej bezpečnosti na farmách, ako je dezinfekcia zariadení a vozidiel, nosenie ochranných pomôcok a obmedzenie prístupu na farmy a izolácia infikovaných zvierat, môže tiež pomôcť zabrániť šíreniu vírusu, dodáva vyhlásenie.

„Spolupráca a dodržiavanie týchto opatrení pomáha chrániť náš živočíšny priemysel a zachovávať zdravie našich zvierat,“ uzatvára vyhlásenie MsZ.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde