Modni spektakl „Svet Surovog: Mira Brtka” Pavela Surovog iz Kisača

Biće premijerno prikazan u petak 6. septembra, na Kaleidoskopu kulture u Novom Sadu

Modni spektakl „Svet Surovog: Mira Brtka” umetnika i modnog fotografa Pavela Surovog iz Kisača, biće premijerno prikazan u petak 6. septembra u 19 časova u Kreativnom Distriktu u Novom Sadu u zgradi SKCNS „Fabrika”, ulica Bulevar despota Stefana broj 5 na nedelji primenjene umetnosti Kaleidoskopa kulture u Novom Sadu.


Repriza će biti u subotu 7. septembra u 19 časova na istom mestu.

Umetnička dela Mire Brtke, stigla su do najvećih galerija sveta, a sada ćemo imati priliku da ih vidimo kroz pogled nagrađivanog umetnika i modnog fotografa Pavela Surovog u Kreativnom distriktu, u nedelji primenjene umetnosti Kaleidoskopa kulture u Novom Sadu.

Projekat “Svet Surovog: Mira Brtka” predstavlja spoj dva poznata umetnika i dva sveta – Pavela Surovog i Mire Brtke. Oba su strastveni kolekcionari i multimedialni umetnici. Svoji po pripadnosti, po identitetu, po geografskom području, po viziji i stvaralaštvu koje prevazilaze državne okvire.

Pavel Surovi je nagrađivani modni fotograf i grafički dizajner iz Kisača, koji ostvario je velike uspehe na međunarodnim fotografskim umetničkim takmičenjima, kao i na grafičkim takmičenjima širom sveta.

Mira Brtka iz Stare Pazove je jedna od najpoznatijih multidisciplinarnih umetnica u Srbiji, ali i u svetu. Poznata je kao uspešna likovna umetnica, modna kreatorka, pozorišna i filmska rediteljka koja je iza sebe ostavila veliki opus umetničkih dela u različitim disciplinama.

Modni fotograf Pavel Surovi se u ovom projektu fokusira na Mirine Brtkine etno kreacije, tj. njene nadaleko poznate haljine, koje interpretira iz svog estetskog i filozofskog ugla, ali i pokušava da protumači i objasni publici Brtkinu perspektivu stvaranja i krojenja tih ekskluzivnih haljina.

Celokupni projekat je njegova vizija i imaginacija. Surovi nastupa kao kreativni direktor, modni fotograf i stilista, majstor svetla i scenograf.

Haljine Mire Brtkove mu služe kao inspiracija za stvaranje magičnih svetova, sam stilizuje modele i bira celokupne dodatke uz haljine, izmišlja šminku, pravi scenografiju za različite svetove, spaja nespojivo, dodaje sve ingridijencije, koje pomažu objasniti njegov čarobni surovi svet i filozofiju Mirinih haljina. Njegovo sredstvo je modna umetnička fotografija, kreativna scenografija sa živim modelima, preko kojih pokazuje i vizualizuje svoj magični svet vila, boginja, kraljica, ratnica, žena i tako svakoj haljini Mire Brtke daje filozofiju i priču, kontekst i dušu.

Celokupni multimedialni projekat “Svet Surovog: Mira Brtka” podpisuje Pavel Surovi a haljine Mire Brtkove, koje koristi u ovom projektu a koje će biti prikazane javnosti su u njegovoj ličnoj kolekciji. Modni spektakl će biti upriličen kroz izložbu fotografija velikih formata, sa živim modeli koji će dočekivati posetioce, u Fabrici će biti aranžirana scenografija sa izmišljenim svetovima, gledaoci će moći videti spotove i neverovatno upriličenu modnu reviju dostojnu Pariskih modnih pista.

Na događaju će nastupiti i Simonida Stanković, ćerka Milića od Mačve, World Music umetnica, autor i esejista.

Sama izložba će trajati do 11. septembra, a ulaz je slobodan.

Projekat je finansirala Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” a podržao ga i Grad Novi Sad.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde