Na prehliadke 3xĎ najúspešnejší Petrovčania

Prvú cenu a zároveň aj cenu NRSNM so soškou Miry Brtkovej odborná porota udelila predstaveniu Legionári Divadla VHV z Báčskeho Petrovca

128
FOTO: Hlas ľudu

Produkcia 30. Prehliadky slovenskej detskej divadelnej tvorby 3 x Ď priniesla päť predstavení v súťažnej časti a dve v revuálnej.


Prvého dňa prehliadky vystúpilo Divadlo VHV z Báčskeho Petrovca s predstavením Legionári, autora Jána Žolnaja a v réžii Svetlany Gaškovej, ako aj žiaci Základnej školy hrdinu Janka Čmelíka zo Starej Pazovy s inscenáciou Veveričky Jána Uličianskeho, v réžii Ivana Ječmena a Alexandra Materáka. V sobotu boli na programe predstavenia Kuchárkin tajomný recept podľa textov Márie Kotvášovej-Jonášovej a Pavla Grňu, v réžii Snežany Garafiátovej a Anny Širkovej a v podaní členov SKUS Slnečnica ZŠ maršala Tita v Padine, Vlk a kozliatka, Anny Filkovej, v réžii Tijany Farkašovej a Dušana Pisklu, v podaní členov SKUS Milana Rastislava Štefánika z Bingule a Čas, a čo s ním? v réžii Jarmily Mudrochovej, v kolektívnej réžii divadelného súboru SKUS Ľudovíta Štúra Matice slovenskej v Iloku. Hosťujúce súbory boli staropazovské zo ZŠ Simeona Aranického s predstavením Moderna izbiračica a ZŠ hrdinu Janka Čmelíka s muzikálom Koza rohatá. Obidve predstavenia boli v srbskom jazyku.

Odborná porota v zložení Miroslav Benka, Miroslav Fábry a Ján Privizer kladne ohodnotila úsilie divadelných ochotníkov, ktorí sa snažia zachovávať ochotnícku divadelnú činnosť a materinský jazyk vo svojich prostrediach. Členovia poroty vyjadrili nádej, že sa nasledujúci ročník prehliadky 3 x Ď uskutoční v stanovenom termíne a za účasti ešte väčšieho počtu divadelných súborov.

Prvú cenu a zároveň aj cenu NRSNM so soškou Miry Brtkovej odborná porota udelila predstaveniu Legionári Divadla VHV z Báčskeho Petrovca. Režisérka tohto predstavenia Svetlana Gašková je odmenená za najúspešnejšiu réžiu. Súbor získal aj štyri špeciálne ceny, a to za dizajn svetla – Peter Čáni, za hudbu – Jaroslav Zima, za najlepší text prehliadky – Ján Žolnaj a za najúspešnejšieho herca prehliadky – Dávid Ján Uram za stvárnenie postavy Paľa. Z tohto súboru cenu za najúspešnejšiu scénografiu získali Ondrej Mištec a Zvonimír Pudelka, kým cenu za najúspešnejšie stvárnenú hlavnú mužskú postavu získal Milan Majera za stvárnenie postavy Miša.

Druhú cenu – striebornú plaketu porota udelila predstaveniu Vlk a kozliatka SKUS Milana Rastislava Štefánika z Bingule. Špeciálnu cenu za choreografiu v tomto predstavení získali Tijana Farkašová a Anna Filková a porota udelila aj cenu za najúspešnejšie kostýmy rodičom hercov v tomto predstavení. Za herecký výkon cenu za najúspešnejšiu epizódnu mužskú postavu získal Dušan Piskla za stvárnenie postavy Vlka.

Tretiu cenu – bronzovú plaketu udelili predstaveniu Veveričky Základnej školy hrdinu Janka Čmelíka zo Starej Pazovy. Cenu za najúspešnejšie stvárnenú hlavnú ženskú postavu získala Mária Grbićová za stvárnenie postavy Verony, kým cenu za najúspešnejšie stvárnenú epizódnu ženskú postavu dostala Orisja Barnáková za stvárnenie postavy Sochy.

Špeciálnu cenu za kolektívnu hru získal kolektív predstavenia Kuchárkin tajomný recept SKUS Slnečnica ZŠ maršala Tita z Padiny. Cena za najúspešnejšiu dramatizáciu dostala sa Snežane Garafiátovej a z tohto súboru podľa poroty sú aj najúspešnejší debutanti, a to Tea Maglocká, ktorá stvárnila postavu Maje, a Vladimír Tomášik za stvárnenie postavy Janka.

Cenu za najúspešnejší kreatívny divadelný čin porota udelila kolektívu SKUS Ľudovíta Štúra Matice slovenskej v Iloku.

Odmenení detskou porotou

Podľa ocenenia detskej poroty, ktorá pracovala v zložení Kristína Havranová, Iva Žigová a Darko Hrehor, najsympatickejší herec bol Milan Majera z Báčskeho Petrovca, najsympatickejšia herečka Antónia Lamošová z Iloka, najkomickejší herec Dávid Ján Uram z Báčskeho Petrovca a najkomickejšia herečka Viktória Dubovská z Bingule. Najsympatickejší kostým mala Dária Poničanová z Padiny a najsympatickejší herecký pár Petra Kolárová a António Očovaj zo Starej Pazovy. Detská porota odmenila aj najlepších hercov v každom predstavení. Toto ocenenie získali Milan Majera z Báčskeho Petrovca, Mária Grbićová zo Starej Pazovy, Anna Durgalová z Padiny, Ognjen Maľa z Bingule a Ema Lamošová z Iloka.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde