Bratislava otkrila lažne Slovake iz Srbije

Za izdavanje lažnih potvrda posumnjali pre dve godine

1382

Da li su se posle Mađara u Vranju, u Srbiji pojavili i lažni Slovaci? Naime, Matica Slovačka sa sedištem u Bačkom Petrovcu posle tri decenije izgubila je pravo da izdaje potvrde o slovačkoj nacionalnoj pripadnosti. U Matici  kažu da su sumnjive potvrde izdavali pojedini mesni odbori, a slučaj je završio pred tužilaštvima u Slovačkoj i u Srbiji.


„Radi se ne o maloj cifri, više od 100. I sad osnovno pitanje je zbog čega su oni to radili, jedini logični zaključak je da su to naplaćivali. Sad koliko? A prema informacijama što su mi ljudi rekli koliko su plaćali, naplaćivalo se od 100, 200, 500 i 2.000 jedna potvrda. Evra“, priča Mihail Spevak iz udruženja „Slovaci i suživot“.

Potvrde koje smo videli izdate su u mesnom odboru Matice Slovačke u Padini 2020. i 2021. godine, a potpisivao ih je imenom i prezimenom, sada već pokojni šef mesnog odbora. Da nešto sa uverenjima ne štima, posumnjali su i u Bratislavi.

„Četiri dopisa je iz Bratislave stiglo na adresu njega, i onda su obavestili i centralu i predsednik tadašnji i predsednik sadašnji znali su. Bili su obavešteni šta se radi. A zašto nisu preduzeli nešto, to treba njih pitati“, kaže Spevak.

Pitali smo ih

„Nismo istražni organi, mi ne možemo da dokažemo koji je dokument lažan, samo za koji sumnjamo da je takav, i ti dokumenti za koje kancelarija i Matica, Kancelarija za Slovake u dijaspori u Bratislavi i Matica Slovačka u Srbiji, u Bačkom Petrovcu, sumnja da je problematičan, taj je prosleđen Tužilaštvu slovačke republike. I oni su neka od ovih dokumenata prosledila našem tužilaštvu“, rekao je Branislav Kulik, predsednik Matice Sovačke.

U Matici kažu da su na izdavanje lažnih potvrda posumnjali pre dve godine. Konkretne korake su preduzeli prošle godine.

„Skrenuli smo i malo sa politikom izdavanja i od tog momenta se priznaju samo uverenja izdata u Matici Slovačkoj u Srbiji“, dodaje Kulik.

Odnosno isključivo u centrali Matice Slovačke u Bačkom Petrovcu. To za nadležne u Bratislavi nije bilo dovoljno pa je Matica posle 30 godina izgubila pravo da izdaje potvrde o nacionalnoj pripadnosti. A šta zapravo taj papir donosi onima koji su ga navodno kupovali?

„Taj status inostranog Slovaka ima benefite u javnom prevozu, ima benefite u hotelu, ima benefite kod zaposlenja i tako dalje. Ti možeš dobiti privremeni boravak na tri meseca, na primer. Sa ovom kartom inostrani Slovak dve godine dobijaš“, objašnjava Spevak.

Lažni Slovaci su, zaključuje, verovatno plaćali za uverenje s namerom da u Slovačku idu da rade.

Na koliko falsifikovanih potvrda sumnjaju, u kom periodu su se izdavale i od strane kojih mesnih odbora, pitali smo i Kancelariju za Slovake u dijaspori.

Novinar portala „The Slovak Spectator“ Roman Cuprik rekao je da se prvi put od osnivanja kancelarije za Slovake u dijaspori dešava da se nekoj slovačkoj instituciji u inostranstvu oduzme pravo da izdaje potvrde o nacionalnoj pripadnosti, i izrazio sumnju da bi slučaj mogao da bude povezan sa „aferom Samsung“ iz 2017. godine, kada je otkriveno da su radnici iz Srbije prevareni od strane agencije za zapošljavanje.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde