Najava – Vernisaž „Prepoznatljivi znaci naše tradicije i istorije“

U organizaciji Udruženja petrovačkih žena!

U okviru nadolazećih Slovačkih narodnih svečanosti, 4. avgusta će se održati Vernisaž pod nazivom „Prepoznatljivi znaci naše tradicije i istorije“ u prostorijama Udruženja Petrovačkih žena u 19 časova.


Posetioci će imati priliku da vide portrete svih predsednica udruženja od osnivanja do danas, kao i kutak posvećen svim aktivnostima i izložbu nošnji. 

Udruženje Petrovačkih žena, osnovano još davne 1921. godine, predstavlja temelj slovačke kulturne baštine u Bačkom Petrovcu. Nakon više prekida u aktivnostima, udruženje je 2002. godine dobilo naziv Udruženje Petrovačkih žena (UPŽ), a od 2006. godine deluje kao samostalna, dobrovoljna i nepolitička organizacija sa 125 članica.

Članice Udruženja aktivno se angažuju u očuvanju i promociji tradicije svojih predaka, unapređujući slovačku kulturu kroz brojne aktivnosti. Sakupljajući starinske predmete, nameštaj, nošnje i sl., istražuju slovačka domaćinstva i organizuju tematske izložbe poput božićnih, uskršnjih, izložbi tradicionalne slovačke kuhinje i mnogih drugih.

Posebno se ističu na Slovačkim narodnim svečanostima, gde uspešno prezentuju narodnu kulturu slovačke vojvođanske enklave, kao i na drugim mestima širom regiona. Pored toga, aktivno se bave ručnim radovima koje predstavljaju na raznim prodajnim izložbama, vašarima i sajmovima, gde njihovi radovi uživaju veliku pažnju.

Osim kulturnog angažmana, Udruženje organizuje predavanja iz raznih oblasti i tako omogućava neformalnu edukaciju žena o medicini, ekologiji, pedagogiji, psihologiji, poljoprivredi i drugim temama. Takođe, aktivno učestvuju u humanitarnim akcijama, sakupljajući novac, odeću i knjige za potrebite u svojoj i široj zajednici.

Udruženje je takođe pokretač brojnih ekoloških akcija, sređivanjem parkova, zelenih površina, groblja i okoline zgrade Mesne zajednice i Matice slovačke, najstarije kuće u Bačkom Petrovcu.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde