Najčešća imena i prezimena u opštini Bački Petrovac

Koja imena su bila popularna nekad, a koja su sad?

334
FOTO: Getty images

BAČKI PETROVAC – Republički zavod za statistiku objavio je publikaciju „Najčešća imena i prezimena“ gde su, na osnovu rezultata Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2022, objavljeni podaci o najčešćim imenima i prezimenima stanovnika Republike Srbije, prema stanju na dan 30. septembra 2022. godine. 


Deset najčešćih imena i prezimena iskazano je do nivoa opština i gradova, pri čemu su
imena data po polu i godini rođenja. Najčešća ženska i muška imena
po pojedinačnim godinama rođenja. Imena i prezimena pripadnika pojedinih nacionalnih
manjina su transkribovana (fonetski prilagođena).

Kada je u pitanju opština Bački Petrovac, 10 najčešćih ženskih imena su Ana, Nina, Sara, Hana, Petra, Ivana, Kristina, Aleksandra, Andrea i Jelena. Zanimljivo je da je na primer 1940. godine i ranije najčešće žensko ime bilo Ana, ostalih devet je Marija, Zuzana, Katarina, Maria, Jarmila, Jelena, Daniela, Vesna i Milica.

Najčešća muška imena u opštini Bački Petrovac, prema podacima RSZ, su Jan, Pavel, Miroslav, Vladimir, Samuel, Jaroslav, Ondrej, Mihal, Milan i Ivan.

Godine 1940. i ranije, prvih 10 mesta zauzimala su imena Jan, Pavel, Samuel, Mihal, Ondrej, Juraj, Martin, Vladimir, Miroslav i Jaroslav. Poslednjih godina, tačnije od 2011. do 2022. godine najzastupljenija muška imena su Filip, Andrej, David, Milan, Luka, Martin, Ivan, Miroslav, Andrej i Igor.

Najčešća prezimena u opštini Bački Petrovac su Spevak, Benka, Cerovski, Kukučka, Kolar, Nikolić, Šimo, Vrbovski, Čanj i Balaž.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde