Napušteni psi na ulicama Bačkog Petrovca

Posledica nepoštovanja zakonskih propisa

92

Napuštene pse na ulicama opštine Bački Petrovac građani i građanke viđaju svakodnevno. Mnogo ih je i čini se da za ovaj problem nema efikasnog i trajnog rešenja. Prema Zakonu o dobrobiti životinja lokalna samouprava je u obavezi da obezbedi prihvatilište za napuštene životinje, te da organizuje i finansira njihovo prikupljanje, prevoz i zbrinjavanje. Treba da donese i program kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka, kao i da organizuje zoohigijensku službu.

“Bilo je to negde u ovo doba godine”, priseća se sedamdesetpetogodišnja Zuzana Medveđova Koruniakova iz Bačkog Petrovca.“Trotoarom sam polako vozila bicikl i isprva nisam ni primetila pse. Ugledala sam ih tek kada su počeli da laju. Pokušala sam da ih oteram, ali jedan je potrčao i skočio na mene, a potom su krenuli za automobilima koji su prolazili”, rekla je Zuzana za Storyteller.

Ujed i bol kaže nije odmah osetila. Tek nešto kasnije videla je otisak zuba na desnoj nozi. Nakon prve pomoći u Domu zdravlja u Bačkom Petrovcu uputili su je da dalje lečenje nastavi u Novom Sadu. Oporavak je, priča, trajao skoro mesec dana.

Danas je ožiljak na nozi i strah od pasa uvek podsete na ovaj događaj.

“Uvek sam volela pse i nisam ih se plašila, ali sada mi nije prijatno kada ih sretnem na ulici” – kaže Zuzana.

U Bačkom Petrovcu ne postoji prihvatilište za napuštene pse

U proteklih šest godina poslove prikupljanja, prevoza i zbrinjavanja napuštenih pasa i ostalih životinja sa područja opštine Bački Petrovac vrši Radnja za čišćenje objekata i ostale usluge u poljoprivredi “Avenija MB” iz Beograda.

Prema ugovorima, koje je Komunalna inspekcija opštine Bački Petrovac dostavila redakciji Storyteller-a, vrednost ovog posla je svake godine bila različita, od 800 000 dinara, koliko je za ovu uslugu plaćeno 2021/2022. godine do 1.170 000 dinara, kolika je vrednost trenutno važećeg ugovora. “Avenija MB” ima obavezu da akciju prikupljanja pasa sprovodi prema potrebama opštine, a predviđeno je da to okvirno bude oko 5 puta godišnje.

Prikupljanje napuštenih pasa mora da se izvrši na human način, te da se u prihvatilištu obezbede uslovi koji zadovoljavaju životne potrebe životinja.

Iako postojeći propisi predviđaju humano rešenje problema napuštenih pasa, što znači da se psi ne ubijaju, već da se vodi računa o dobrobiti životinja. Iovde se, kao i obično, spotaknemo na stepenici primene zakona.

“U Srbiji je problem što su propisi mrtvo slovo na papiru i što izostaje kontrola njihove primene i kažnjavanje onih koji ih krše,” kaže Milena Brkljačić, volonterka u Udruženju za zaštitu životinja Novi Sad (SPANS).

Ako se problem ne rešava, to uvek ima posledice. Veliki broj napuštenih pasa na ulici povećava i rizik od napada na građane i ujeda.

U slučaju da se to desi, građani imaju pravo na naknadu štete.

Od početka ove godine na teritoriji opštine Bački Petrovac je prijavljen 21 slučaj ujeda pasa, a za odštetu je iz budžeta isplaćeno 1.646.715 dinara. Prošle godine je bilo 30 prijavljenih slučajeva, a isplaćeno je 1.851.680 dinara, pokazuju podaci Komunalne inspekcije i Odeljenja za budžet, finanscije i LPA opštine Bački Petrovac.

Taj novac mogao bi mnogo bolje da se iskoristi, kaže Milena Brkljačić, jer kada jedna opština, u ovom slučaju Bački Petrovac, nema prihvatilište za pse, to postaje problem i za susedne opštine.

“Zbog toga što opštine na obodu Novog Sada ne rešavaju problem u svojim opštinama, dešava se da psi prelaze na teritoriju ovog grada,” navodi ona.

Dodaje i da prihvatilišta nisu i ne mogu biti konačno rešenje, jer nije predviđeno da u njima životinje borave ceo svoj život. U njima treba da se kontroliše zdravstveno stanje pasa, da se sterilišu i čipuju na ime lokalne samouprave. Osim toga, procenjuje se da li su agresivni i ukoliko nisu, puštaju se nazad na ulicu.

Ko je odgovoran?

Psi na ulicama ne nastaju sami od sebe, kaže Ljlljana Stošić, doktorka veterinarske medicine iz Bačkog Petrovca. Uzrok problema su nesavesni vlasnici. Iako imaju zakonsku obavezu da čipuju svoje ljubimce, to često izbegavaju, pa kada životinje završe na ulici, niko nije odgovoran.

“Bolje je da nemaju ljubimce, nego da se kasnije predomisle, puste ih na ulicu gde se razmnožavaju i onda često imamo veliki broj legla. Postoje pojedinci koji brinu o tim životinjama, ali i njima ponestaje snage i finansija. Jednostavno opština mora nešto drugačije da uradi” – smatra Ljiljana Stošić.

Odgovornost za problem napuštenih pasa i neispunjunjavanje zakonskih obaveza podjednako snose nesavesni vlasnici, lokalna samouprava, ali i Uprava za veterinu i Veterinarska inspekcija, smatra volonterka SPANS-a.

“Veterinarskih inspektora nema dovoljno i ne bave se samo napušenim životinjama, ali su oni ti koji bi trebalo da proveravaju da li lokalne samouprave ispunjavaju svoje obaveze. Nadležni nemaju volju da se ovo reši,” zaključuje Milena Brkljačić.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde