Nema nastave u školama 16. septembra

Odlučeno je u sindikatima prosvete. Traže ispunjenje četiri zahteva.

Foto: EPA-EFE (Julien Warnand)

Sva četiri reprezentativna sindikata prosvete potpisali su Odluku da stupaju u jednodnevni štrajk i to u ponedeljak 16. septembra.


„Svi zaposleni, članovi reprezentativnih sindikata: Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, GSPRS Nezavisnost i Sindikat radnika u prosveti Srbije stupiće u jednodnevni štrajk, u ponedeljak 16. septembra 2024. godine. Tog dana, u školama NEĆE BITI NASTAVE.“ – navodi se u odluci koju su potpisali sindikati.

Istog dana, u ponedeljak (16.09.), sa početkom u 12:00 časova, održaće se protestni skupovi pri školskim upravama u Srbiji i većim gradovima.

Ukoliko ovim štrajkom ne bude postignut dogovor i prosvetnim radnicima ne budu ispunjeni uslovi, sledeća obustava rada i protest svih prosvetnih sindikata, dogovoren je za sredu (02.10.), kada je planiran veliki protest u Beogradu.

U odluci su navedena četiri osnovna zahteva koje prosvetni sindikati imaju za nadležne.

1. Da se u skladu sa dogovorom sa Vladom Republike Srbije predložene izmene i dopune Krivičnog zakonika nađu u javnoj raspravi i da iste budu usvojene u Skupštini Republike Srbije po hitnom postupku.

2. Da se početna plata nastavnika, odnosno zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme, a u skladu sa potpisanim Protokolom sa Vladom Republike Srbije, u januaru 2025. godine izjednači sa prosečnom zaradom u Republici Srbiji (prema poslednjem objavljenom podatku Republičkog zavoda za statistiku). Povećanje treba da bude u jednakom procentu za sve zaposlene u prosveti.

3. Da se do kraja 2024. godine uz konsultacije sa reprezentativnim sindikatima izvrši izmena Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama (u skladu sa potpisanim Protokolom).

4. Da se zaposlenima u obrazovanju isplati Novogodišnja nagrada u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde