Nestanak Danke Ilić (2) – Pojavio se prvi trag, tri su ključna podatka

Pregledanjem kamera sa graničnog prelaza Kladovo-Turnu-Severin, policija je navodno došla do zaključka da su prelaz između Rumunije i Srbije prešle dve žene

466
Foto: MUP

Devojčica Danka Ilić (2) iz Bora nestala je u utorak u 13.45 u naselju Banjsko polje, na sebi je u trenutku nestanka imala ljubičaste pantalone i maslinastozelenu jaknu. U Srbiji je zbog njenog nestanka uključen Amber alert sistem, i cela država je pozvana da je traži.

Policija je krenula u opsežnu akciju sa psima tragačima u Banjskom Polju. U istrazi o nestanku Danke Ilić (2) iz Bora, koja je poslednji put viđena 26. marta u Banjskom polju na imanju svog dede, juče su se pojavili novi tragovi koji, prema nezvaničnim saznanjima, idu u prilog sumnjama da je devojčica prebačena preko granice.

Naime, juče su pristigli prvi rezultati veštačenja telefona Dankine majke Ivane, koja je poslednja videla devojčicu i iz čijeg vidokruga je ona nestala.

– Navodno, postoje indicije koje ukazuju na to da je sa majčinog telefona na guglu pretraživan granični prelaz između Srbije i Rumunije, odnosno prelaz Kladovo-Turnu-Severin. Pored toga, navodno je guglano i koje su zaprećene kazne za određeno krivično delo – kaže nam izvor i dodaje da pored toga, postoje i informacije da je na dan nestanka male Danke na graničnom prelazu sa Rumunijom snimljen automobil u kom je bilo dete nalik nestaloj devojčici.

– Pregledanjem kamera sa graničnog prelaza Kladovo-Turnu-Severin, policija je navodno došla do zaključka da su prelaz između Rumunije i Srbije prešle dve žene – nezvanične su informacija iz izvora upućenih u istragu.

Kako se dalje saznaje, interesantno je da dve žene koje su snimljene na graničnom prelazu liče na žene koje su u subotu uveče snimljene u Beču sa dvojčicom koja neodoljivo podseća na Danku Ilić.

– Pregledanjem snimaka sa kamera utvrđeno je da su bar dva automobila prošla granični prelaz i da su u njima bile osobe koje liče na ženske osobe sa snimka iz Beča, a za koje je građanin koji je snimak i napravio telefonom, naveo da su komunicirale na rumunskom jeziku – saznaje se.

Izvor kaže da ima indicija koje ukazuju na to da su u nestanak Danke Ilić upletene rumunske državljanke.

– Istraga je kompleksna, kockice se polako sklapaju. Za sada ima određenih novih tragova koji idu u prilog tome da je dete oteto. Dalji rad se svakako nastavlja – objašnjava nam izvor.

Prema rečima majora policije u Upravi kriminalističke policije, Bojane Otović Pjanović, koja na terenu rukovodi potragom za Dankom Ilić, sada su svi osumnjičeni i nijedna opcija se ne isključuje iz istrage.

Forenzičar: Ključ celog slučaja je majka

Policija je prvih sati od nestanka devojčice pretražila 10 kvadratnih kilometara u Banjskom Polju.

– Nakon devet dana ne bi se vraćali na mesto nestanka devojčice da ne postoje nova saznanja i dokazi i da tu postoji nešto što može doneti odgovor gde je nestala devojčica. Ključ svakako celog ovog slučaja nalazi se u majci. Ona je prijavila nestanak i poslednja videla dete – kaže za „Telegraf.rs“ Časlav Ristić, forenzičar.

Nakon višegodišnjeg iskustva u ovakvim slučajevima vezano za Danku Ilić plaši se najgoreg scenarija.

– Iz svega ovoga što nam je do sada poznato sumnjam da je u pitanju otmica deteta. To se moglo zaključiti već nakon što je policija nakon 24 sata kasnije usmerila istragu u drugom smeru. Posle češljanja 10 kilometara terena oko mesta nestanka – kaže forenzičar Ristić.

O nestanku devojčice Danke Ilić izveštavaju i strani mediji. Nalazi se u svim vestima i naslovnim stranama.

Apel MUP-a Srpske

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske pozvalo je danas građane da ukoliko imaju informaciju o nestaloj devojčici Danki Ilić, iz Srbije, hitno obaveste policiju na broj telefona „122“. „Dvogodišnja devojčica je nestala 26. marta 2024, 13.00 sati u Banjskom Polju, Bor, Srbija. Devojčica ima smeđu kosu, smeđe oči i visine je oko 85 centimetara“, saopšteno je iz MUP-a Srpske.

U potragu za Dankom uključila se i slovenačka policija

U potragu za dvogodišnjom Dankom Ilić iz Bora, koja je nestala 26. marta u naselju Banjsko Polje, uključila se i policija Slovenije. Kako prenosi slovenački portal 24UR svi koji imaju bilo kakvu informaciju o nestaloj devojčici, mogu da je jave slovenačkoj policiji.

„Ukoliko imate bilo kakvu informaciju, možete nazvati hitnu pomoć slovenačke policije na broj 113“, navela je policija.

Pretražene i napuštene kuće u kraju

Od pre dva dana raspisana je i Interpolova poternica, posle snimka iz Austrije, za koji se sumnja da je na njemu nestala devojčica.

Nastavljaju se opsežne istražne radnje. Juče je policija pretresala sve kuće u naselju Banjsko polje, za sada nisu poznati rezultati.

Policija nastavlja operativan intenzivan rad. Proveravaju se sve činjenice i sva lica koja mogu da se dovedu u vezu sa nestankom devojčice.

Policijske patrole i dalje su u Banjskom polju, a policija i dalje pretražuje teren. U prethodnih sedam dana, specijalistički timovi MUP-a pretražili su okolinu kuće, kao i divlju deponiju na starom banjskom putu, a pretražuju se i kuće onih ljudi koji tu ne žive.

Ivana Ilić, majka nestale devojčice, prvi put od momenta Dankinog nestanka, oglasila se za Kurir, i u potresnoj ispovesti otvorila dušu kako proživljava dane bez zagrljaja svoje ćerke.

– Ne znam kako izdržavamo sve ovo, mučno mi je da pričam o tome, mučno mi je da mislim o tome, samo Boga molim da nam se ona vrati. Kad sve to prođe, rekla sam da ću se oglasiti javno na sve uvrede i objave, jer stvarno nema smisla ovo što pojedini rade. Ja trenutno niti želim, niti imam snage da sada razgovaram na tu temu, samo nam je jedna stvar bitna, a to je naša Danka – rekla je Ivana umornim glasom.

U razgovoru sa Dankinom majkom, ona kaže da ona o drugoj opciji osim njenog željno iščekivanog dolaska i ne razmišlja.

– Teško ovo može bilo ko da razume, samo želimo da se pojavi i što pre ovo završi, o drugim opcijama ne želim ni da mislim, niti imam snage – kaže majka nestale devojčice.

Autor snimka koji je podigao celu Evropu na noge, Srbin iz Beča Saša Božinović, predsednik Srpskog kulturnog centra u tom gradu, otkrio je kako je zaista nastao snimak na kom se vidi devojčica za koju se sumnja da je Danka Ilić (2), koja je nestala prošlog utorka.

– U nedelju negde oko 16.20 časova, mi smo od Ambasade Republike Srbije ovde u Beču dobili link sa snimkom male devojčice i preporuku da podelimo svim našim članovima u grupi, ako bi neko možda video Danku, da nam pomogne u istrazi. Mokranjac trenutno ima 350 igrača i 6 Vocap grupa roditelja, u kojima su 250 porodica. U tim grupama sam ja odmah podelio link sa snimkom male devojčice – započeo je razgovor naš sagovornik, a potom istakao zbog čega misli da je muškarac koji je napravio snimak, prvo trebao da obavesti srpsku policiju:

– Po našim saznanjima, video-zapis je napravio naš državljanin koji živi ovde u Beču, nakon čega je snimak poslao srpskoj policiji. Mislim da je to bila greška i da je prvo trebalo da obavesti policiju u Beču, koja bi mogla brže da odreaguje. Verovatno je teško znati kako reagovati u tim situacijama, a i kako sam čuo, taj muškarac ne živi dugo u Beču i ne zna dobro nemački. Lako je biti pametan sada – rekao je Božinović.

Nakon informacije da postoji mogućnost da je na snimku nestala devojčica iz Bora, te da se nalazi u Austriji, Srbi u Beču su se odmah aktivirali kako bi pomogli u potrazi.

– Mi se svi nadamo da je to mala Danka na tom snimku jer, svi smo ovih dana strepeli da ne daj Bože nađu devojčicu dole mrtvu. Opet, nije dobro ni da je ukradena, ali daj Bože da je živa i zdrava i da je bečka policija pronađe – ističe Saša Božinović.

On se osvrnuo i na mesto gde je video-zapis nastao. Kako je objasnio, pre samo nekoliko godina u blizini je došlo do terorističkog akta.

– Devojčica je snimljena u centru Beča i kao što kaže bečka policija, taj deo je skroz pokriven kamerama jer je u blizini pre samo par godina bio teroristički akt. Nadamo se da će bečka policija uspeti da nađe te dve osobe, svi željno iščekujemo da se nađe dete. Ceo Mokranjac se moli i nada da je Danka živa – zaključio je Saša Božinović.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde