Nové pravidlá cestovania do krajín EÚ

Občania Srbska budú musieť platiť poplatok za vízum

Foto: Canva

Od mája budúceho roka sa začne vyberať poplatok za vízum na vstup do schengenského priestoru, ktorého cena bude 7 eur.


Od mája budúceho roka budú musieť občania Veľkej Británie, ako aj občania krajín západného Balkánu – Srbska, Bosny a Hercegoviny, Čiernej Hory, Severného Macedónska, ako aj Moldavska a Ukrajiny – platiť sedemeurový poplatok za vízum, na vstup do schengenského priestoru, píše Guardian a vysiela ho Slobodna Dalmacija.

Ylva Johansson, európska komisárka pre vnútorné záležitosti, potvrdila, že Európsky systém cestovných informácií a povolení (ETIAS), v rámci ktorého budú musieť Briti a iní občania pred vstupom do EÚ požiadať o bezvízový styk, pravdepodobne vstúpi do platnosti od mája, budúceho roka.

Etias sa bude vzťahovať aj na občanov iných krajín, ktoré nepotrebujú víza na vstup do EÚ, ako sú USA, Kanada a Austrália. Systém Etias bude od štátnych príslušníkov krajín mimo EÚ vyžadovať, aby pred vstupom do schengenského priestoru požiadali o cestovné povolenie v hodnote sedem eur. Povolenie bude platné tri roky, t.j. do uplynutia platnosti cestovného dokladu cestujúceho.

Cestujúci budú musieť prostredníctvom internetu poskytnúť osobné informácie, ako je adresa a zamestnanie, ako aj záznamy v registri trestov a kontaktné informácie v krajine určenia. Očakáva sa, že väčšina žiadostí bude schválená do niekoľkých minút, no niektoré rozhodnutia môžu trvať až 72 hodín.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde