Novi pravilnik: Policija sme da upotrebi elektrošoker na trudnicama i mentalno obolelima

2019

Novi pravilnik o policijskim ovlašćenjima, koji je usvojen 10. juna, stupio je na snagu, a njime se detaljnije reguliše upotreba suzavca, spreja, šokera i električne palice, prenosi Nova ekonomija.


Nova ekonomija prenosi da se iz navednog pravilnika vide „moguće teške posledice upotrebe tih sredstava prinude“, a taj pravilnik prati izmene Zakona o policiji koji je menjan prethodne godine.

U tom pravilniku se navodi da prilikom upotrebe nadražujućeg spreja nad nekom osobom, njoj se mora „odmah pružiti stručna medicinska pomoć“.

Nakon upotrebe raspršivača, policajac treba da u skladu sa mogućnostima odvede tu osobu u nekontaminirano područje i okrene je licem prema vetru, ventilatoru ili sličnom sredstvu, a osoba nad kojom je upotrebljen treba da ispere lice i oči hladnom vodom, kao i da rashladi „kontaminirana područja tela“ vodom, ledom ili mokrim oblogama da bi se izbeglo oticanje.

Ukoliko policajac upotrebi elektrošoker i električne palice navodi se da će odmah omogućiti pružanje stručne medicinske pomoći ako osoba „ostane u stanju stresa, šoka ili ako je lice pod uticajem alkohola ili drugih psihoaktivnih supstanci ili ima druge zdravstvene probleme ili traži medicinsku pomoć“.

[wonderplugin_slider id=170]

Navedena elektromagnetna sredstva mogu se upotrebiti „izuzetno, sa naročitom pažnjom i za najkraće moguće vreme“ i na osobama koje su ranjene, obilno krvare, trudnicama, mentalno obolelim osobama i srčanim bolesnicima, ali samo u slučaju da nije moguće upotrebiti drugo sredstvo prinude.

Prilikom korišćenja električne palice ili šokera policajci su upozoreni da ne nišane glavu i vrat, kao i da ne upotrebljavaju pomenuta sredstva ukoliko osoba ima odeću nakvašenu zapaljivim supstancama. Ukoliko osoba ipak bude pogođena u predelu grlenih arterija, ona mora odmah biti odvedena u medicinsku ustanovu.

Nova ekonomija je navela da je pomenute izmene i promene drugih zakona iz oblasti bezbednosti kritikovala Koalicija prEUgovor, navodeći da su umanjile mogućnost kontrole i transparentnost bezbednosnih institucija, kao i da su ojačale ovlašćenja njihovog političkog rukovodstva.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde