Novým predsedom je Boško Bogunović z Maglića

Obecné združenie penzistov Báčsky Petrovec

323
FOTO: Hlas ludu

Každý rok po zasadnutiach zhromaždení miestnych výborov Obecného združenia penzistov Báčskeho Petrovca vo všetkých osídlených miestach tejto obce, teda v Kulpíne, Hložanoch, Maglići a Petrovci, na záver je aj spoločné výročné zasadnutie delegátov tohto združenia na obecnej úrovni. Tohto roku to bolo včera a bolo zároveň i volebným.


Na post predsedu kandidovali dvaja – Boško Bogunović z Maglića a Ján Horvát z Petrovca. Po uskutočnených tajných voľbách z prítomných 34 delegátov Bogunović získal 20 hlasov, kým Horvát 13 a 1 hlas bol neplatný. Podpredsedom sa stal Ján Bartoš z Petrovca.

Na tomto zhromaždení potvrdili aj členov Výkonného výboru na nasledujúce štvorročné obdobie. Sú to okrem zvolených funkcionárov aj: Zuzana Hmiráková, Ján Bartoš, Ondrej Makan, Miloš Gutić, Ljubka Rakićová, Samuel Valo, Juraj Bartoš, Savo Spremo a Lazo Radišić.

Dozornú radu tvoria predsedníčka Elena Lambetová a členovia Stojanka Jeličićová, Ján Kráľovský, Viera Govorčinová a Zuzana Valenerová.

Predtým však delegáti obecných penzistov absolvovali a schválili aj body týkajúce sa správ o práci v minulom roku a orientačné plány práce a finančný plán na aktuálny rok. Privítal ich doterajší predseda Ján Činčurák, ktorý podal aj správy a financie zohľadnil tajomník Michal Plachtinský. Na úvod prítomní minútkou ticha vzdali hold zosnulým členom. Verifikovali aj nových členov zhromaždenia.

Podľa slov J. Činčuráka, penzisti sa už roky snažia čeliť neprajnej sociálnej skutočnosti a pribúdajúcim rokom. Preto sa do svojho združenia snažia prilákať čím viac členov. Keď ide o poistenie penzistov, cieľom im je, aby ich cez združenie bolo poistených čím viac. S predstaviteľmi pokrajinskej organizácie penzistov a PIO fondu rokovali o horúcich témach trápiacich penzistov, snažili sa zaobstarať solidárne balíčky pomoci, koordinovali prácu miestnych odborov penzistov a organizovali družbu pri Dunaji. Podľa slov Plachtinského objem financií v tomto združení v roku 2023 bol čosi nad milión dinárov. Z toho na účte im zostalo viac ako 177-tisíc dinárov a z príspevku Srbskej pokrokovej strany 150-tisíc minuli iba 25-tisíc.

Vlani cez toto združenie, ktoré je mimochodom najmasovejšie v tejto obci, bolo 1 471 poistených osôb – z toho v Petrovci 711, v Kulpíne 310, v Maglići 243 a v Hložanoch 207 penzistov. V minulom roku sa im z prihlásených 132 do kúpeľov na rehabilitáciu podarilo odoslať 32 osôb – z nich 9 boli rodinní penzisti, 4 invalidní a 19 starobných dôchodcov. Verifikovali aj návrh, aby ročné členské v tejto organizácii bolo 500 dinárov.

Keď ide o orientačný plán práce na rok 2024, aj v tomto roku vedenie bude nástojiť zabezpečiť nehatenú prácu združenia, organizovať zhromaždenie, zasadnutia výkonného výboru, koordinovať prácu miestnych výborov, zabezpečovať balíky solidarity, poisťovať svojich členov, zúčastniť sa olympiády penzistov a pravidelného každoročného stretnutia penzistov tejto obce pri Dunaji. Na tohtoročnú činnosť budú potrebovať 1,1 milióna dinárov.

Nakoniec novozvolený predseda Boško Bogunović po prijatých gratuláciách sľúbil, že sa bude snažiť zúčastniť práce výborov penzistov v obci a viac spolupracovať s penzistami z prostredí na Slovensku, v Nemecku a v Srbsku, s ktorými Báčskopetrovská obec má podpísané bratské zmluvy.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde